Volledig scherm
PREMIUM
De NAM gaat, net als hier nabij 't Zandt in Groningen, ook in De Krim, Ane en Holthone verder met het winnen van gas. © ANP

NAM verlengt gaswinning in De Krim, Ane en Holthone

De Nederlandse Aardolie Maatschapij gaat tot op zijn minst 2033 door met het winnen van gas onder De Krim, Holthone en Ane. De provincie Overijssel en Drenthe, de verschillende gemeenten en het waterschap zien geen bezwaren om de termijn die de NAM nu heeft te verlengen. Mits er om de vijf jaar een grootscheepse evaluatie wordt gehouden, en vooraf bepaald wordt dat eventuele schade en vergoedingen in zijn geheel voor rekening van het gaswinningsbedrijf komen.

Dat blijkt uit een advies dat de provincie Overijssel aan minister van Economische Zaken Eric Wiebes heeft gestuurd. Daarin rept het over het winningsplan Coevorden, waarvan in dit geval ook delen onder de gemeente Hardenberg vallen. In De Krim, Holthone en Ane zijn zes winningslocatie waarbij aardgas uit de diepe ondergrond via een pijpleiding naar een gasbehandelingsinstallatie wordt getransporteerd. Een daarvan,  bij De Krim, is niet meer in werking. De provincie heeft geen bezwaren tegen verlenging van de gaswinning, ook omdat dit niet op nieuwe mijnbouwlocaties gebeurt en er ook geen extra putten geslagen hoeven te worden.

 1. Agrarisch datingbureau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurrentie van Tinder’
  PREMIUM

  Agrarisch datingbu­reau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurren­tie van Tinder’

  Twee touringcars vol en een bestelbusje met baby's, dat moet zo'n beetje de oogst zijn van zes jaar Farmers4Love. En vast een hoop verborgen liefdes. De agrarische datingsite waar boeren en boerinnen elkaar voor het leven weten te vinden, houdt er over krap een maand echter mee op. Te veel concurrentie van de Tinders, Lexa’s en de Peppers van deze wereld, en de man-vrouwverhouding loopt een beetje uit de pas. ,,Willen we mee, dan zouden we ook niet-agrariërs bij Farmers4Love toe moeten laten. Maar dan gaan we op in de massa, en dat willen we niet.”
 2. Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfplukkers jaar in - jaar uit terug komen’
  PREMIUM
  Video

  Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfpluk­kers jaar in - jaar uit terug komen’

  Zelf ons maaltje fruit, groente of een bos bloemen van het veld plukken, het raakt steeds meer in. Fruittelers met zelfpluktuinen beleven hoogtijdagen nu bessenstruiken vol hangen met vruchten. Veldboeketten zijn al zo hot dat de supermarkt ze ook verkoopt, maar de echte bloemenliefhebber trekt liever zelf het veld in. Wie groente van eigen tuin wil, hoeft de schoffel niet meer ter hand te nemen. Een abonnement en je oogst je eigen bloemkool.

Vechtdal