De NAM gaat, net als hier nabij 't Zandt in Groningen, ook in De Krim, Ane en Holthone verder met het winnen van gas.
Volledig scherm
PREMIUM
De NAM gaat, net als hier nabij 't Zandt in Groningen, ook in De Krim, Ane en Holthone verder met het winnen van gas. © ANP

NAM verlengt gaswinning in De Krim, Ane en Holthone

De Nederlandse Aardolie Maatschapij gaat tot op zijn minst 2033 door met het winnen van gas onder De Krim, Holthone en Ane. De provincie Overijssel en Drenthe, de verschillende gemeenten en het waterschap zien geen bezwaren om de termijn die de NAM nu heeft te verlengen. Mits er om de vijf jaar een grootscheepse evaluatie wordt gehouden, en vooraf bepaald wordt dat eventuele schade en vergoedingen in zijn geheel voor rekening van het gaswinningsbedrijf komen.

Dat blijkt uit een advies dat de provincie Overijssel aan minister van Economische Zaken Eric Wiebes heeft gestuurd. Daarin rept het over het winningsplan Coevorden, waarvan in dit geval ook delen onder de gemeente Hardenberg vallen. In De Krim, Holthone en Ane zijn zes winningslocatie waarbij aardgas uit de diepe ondergrond via een pijpleiding naar een gasbehandelingsinstallatie wordt getransporteerd. Een daarvan,  bij De Krim, is niet meer in werking. De provincie heeft geen bezwaren tegen verlenging van de gaswinning, ook omdat dit niet op nieuwe mijnbouwlocaties gebeurt en er ook geen extra putten geslagen hoeven te worden.

Vechtdal