Volledig scherm
Agnes van Lohuijzen doet als nanny niet alleen huishoudelijk werk maar ze geeft ook persoonlijke aandacht.

Nanny huren voor als je éven niet aan de was toe komt

DEDEMSVAART - De kinderen van school halen, een boodschap doen of het gras maaien: het zijn die kleine, maar belangrijke dagelijkse dingen waar alleenstaande ouders of ouders met een zieke partner vaak niet aan toe komen. In die gevallen biedt Granny Time uitkomst. „Als de nanny komt, fleuren de mensen soms weer helemaal op”, aldus mede-eigenaar Agnes van Lohuijzen.

De Dedemsvaartse richtte haar bedrijfje in april vorig jaar op samen met Corine Eesinge uit Veeningen, die ze enkele jaren geleden als gezinshulp had leren kennen tijdens een periode van ziekte. „Het was een reactie op de versobering van de ouderenzorg. Ouderen wonen langer thuis, maar daardoor blijven er wel dingen liggen die ze zelf niet meer kunnen. De kinderen wonen in sommige gevallen in het westen en hun sociale netwerk is klein. In die situaties bieden wij hulp.”

Supermarkt
De ‘nanny’s’ kunnen bijvoorbeeld helpen in het huishouden, mee naar de supermarkt of gewoon gezellig een praatje maken. „Zo hadden we een vrouw die haar verjaardag al lang niet meer vierde omdat het te veel gedoe was. Met hulp van de nanny heeft ze het weer gedaan en ze vond het hartstikke leuk.”

Gezinshulp
Waar de diensten van Granny Time aanvankelijk alleen voor ouderen bedoeld waren, kwam er enkele maanden geleden een mailtje van een jonge weduwe binnen. „Ze vertelde dat zij ook vastliep in allerlei zaken en niet steeds bij buren of familie kon aankloppen omdat die mensen ook allemaal fulltime werken. De gezinshulp bestaat niet meer, dus ze vroeg of wij ook hulp aan gezinnen konden bieden. We hadden daar nooit zo bij stil gestaan, maar wij dachten: ‘Natuurlijk kunnen wij dat ook’. Mevrouw blij natuurlijk.”

Aanvulling
23 ‘nanny’s’ veelal afkomstig uit de zorg, zijn inmiddels actief voor Granny Time. „Bij ons kunnen ze weer de dingen doen die in de reguliere zorg niet meer mogen, maar die voor hen ooit wel reden waren om voor de zorg te kiezen. Wij bieden ondersteuning bij praktische zaken maar nemen ook de tijd voor persoonlijke aandacht. We zijn een aanvulling op de thuiszorg, dus geen concurrentie.” Klanten betalen zelf voor de diensten van Granny Time, maar volgens Van Lohuijzen zijn de tarieven alleszins betaalbaar. „Het kan bijvoorbeeld uit het persoonsgebonden budget betaald worden, maar ook zien we regelmatig dat de kinderen samen een bedrag beschikbaar stellen waarvan wij per week een aantal uren aandacht aan hun ouders kunnen besteden. En in veel gevallen krijgen ze via de belasting nog een deel terug.”

Vechtdal