Volledig scherm
© Frank Uijlenbroek

Negatief advies voor extra gaswinning bij Hardenberg

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil nog 10 miljoen kubieke meter gas uit de bodem halen bij Hardenberg. Maar op het verzoek daarvoor is in juli negatief geadviseerd door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Het ministerie van Economische Zaken moet nog een definitief besluit nemen.

Volgens de NAM zit bij Hardenberg-Oost nog 10 miljoen kuub gas in de bodem. Dat wil de NAM in 2017 en 2018 oppompen. Het verzoek was om die hoeveelheid te verwerken in het huidige winningsplan en het plan met twee jaar verlengen. Als het aan toezichthouder SodM ligt gebeurt dat niet. ,,Volgens de NAM is sprake van een administratieve wijziging, omdat zij van mening is binnen het huidige winningsplan te blijven", legt een SodM-woordvoerster uit. ,,Wij constateerden dat sprake is van meer productie dan afgesproken, dus is geadviseerd om het niet als een administratieve wijziging te zien." 

Veiligheid

Het SodM tikte de NAM dinsdag publiekelijk op de vingers voor overproductie bij Hardenberg. In de afgelopen vijf jaar is 82 miljoen kuub gas uit de bodem gehaald. Fors meer dan de afgesproken 63 miljoen kuub. Onbekend is welke gevolgen dit heeft voor de veiligheid. Daarom moet op 30 augustus de gaskraan dicht.

De Stentor nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!

Vechtdal