Start van de aanplant van een nieuw bos in Overijssel.
Volledig scherm
Start van de aanplant van een nieuw bos in Overijssel. © Staatsbosbeheer

Nieuw bos: 50.000 extra bomen geplant in Salland en Vechtdal

Staatsbosbeheer is deze week in Hardenberg gestart met de aanplant van een nieuw bos in Overijssel. Op verschillende locaties in Salland en het Vechtdal is ruimte gemaakt voor in totaal zo’n tien hectare aan nieuwe natuur.

Staatsbosbeheer heeft in Overijssel een selectie gemaakt van locaties voor het volgende plantseizoen en de jaren er na. Geschikte locaties moeten aan een aantal criteria voldoen. Zo kan het gaat om gebieden of beheertypen die zich ecologisch niet goed ontwikkelen, bijvoorbeeld minder waardevolle graslanden. Of juist locaties waar bos rond bijvoorbeeld woongebieden een kwaliteitsimpuls zou betekenen.

Verder zoeken

Zo’n zes hectare wordt aangeplant langs de N36, bij Hardenberg richting Almelo. Verder gaat het onder andere om de Sallandse Heuvelrug. ,,Het is een behoorlijke klus, maar toch denken we hier in Hardenberg wel met een week klaar te zijn. We zoeken ook nog altijd verder naar andere mogelijkheden en locaties’’, aldus boswachter Nico Arkes.

Staatsbosbeheer vindt meer bos belangrijk en neemt daarom zelf het voortouw om op eigen grond landelijk 5.000 hectare nieuw of extra bos te planten. Meer groen en bomen is belangrijk voor het klimaat, zegt de organisatie. Het draagt ook bij aan de kwaliteit van het landschap, waterbuffering, de gezondheid van Overijsselaars en de aantrekkingskracht voor toeristen. ,,En er is meer behoefte aan hout. Daarin kunnen we nu zelf ook voorzien’’, legt Arkes uit. Het nieuwe bos moet klimaatbestendig zijn, met verschillende soorten bomen als de zomereik en de wintereik, maar ook met minder voor de hand liggende varianten als de reuzenlevensboom en de zoete kers.

Ambitie

Het nieuwe bos sluit volgens Staatsbosbeheer aan bij de ambitie van de provincie Overijssel om 1,1 miljoen bomen extra aan te planten in Overijssel. Maar dit project telt niet mee voor dat aantal. Het groen van de organisatie komt er extra bij.

Vechtdal