Volledig scherm
Van links af Piet van Weerden, Hendrik Jan Olsman, Henk Brink en Harry Hindriks voor het oude jugendstilpand in de Voorstraat in Hardenberg. De sloopt begint in de derde week van januari. © Max de Krijger

Nieuw pand in Hardenbergse Voorstraat krijgt oude jugendstilornamenten

Het Jugendstilpand aan de Hardenbergse Voorstraat - waarin vroeger een Chinees restaurant zat - verdwijnt bijna helemaal uit het straatbeeld. Bijna, want de jaartallen en de bollen op de voorgevel komen terug in de nieuwbouw waarin een lunchroom en vier appartementen komen.

Architect Robin Kleis van Dedem Architectuur zegt dat er begrip is voor de sentimenten en bereidheid om de ornamenten op te nemen in de nieuwbouw. ,,Hoe we dit kunnen doen, daarover gaan we ons over beraden”, zegt de architect die het nieuwe pand heeft ontworpen. 

Het gaat om de twee bollen aan beide zijden van de voorgevel en de drie rondingen waarin het jaartal 1910 staat. Het pand stamt uit 1832 en heeft in 1910 de voor die tijd moderne jugendstiluitstraling gekregen. 

Struikelstenen

Een bakkerij, een slagerij, een zuivelwinkel en uiteindelijk het Chinees restaurant China Garden zijn erin gevestigd geweest. Van 1907 tot 1942 heeft de Joodse slager Leman in het gebouw gezeten. De struikelstenen voor het huis zijn nu tijdelijk weggehaald, om schade tijdens de sloop te voorkomen. 

De voorgevel van het pand wordt met de sloop in de derde week van januari als puin afgevoerd. Dat niet de volledige gevel wordt opgenomen in het nieuwe ontwerp, heeft te maken met de erbarmelijke staat ervan. Doordat het pand al vijf jaar leegstaat, heeft de verpaupering toegeslagen.

Gesloopt

Piet van Weerden is erg blij met de beslissing van de architect. Hij maakt zich al jaren hard voor het behoud van dit oude pand met historie. ,,Er is al zoveel gesloopt. Dit is een van de weinige panden die er nog zijn. En het is een link naar de Joodse gemeenschap in Hardenberg.” 

Bezwaar

Ook andere leden van de Historische Vereniging, onder wie Hendrik Jan Olsman, Henk Brink en Harry Hindriks, strijden al lange tijd mee. Ook een paar weken geleden werd het nog eens aangehaald op Facebook: ‘Meer dan 11.000 mensen hebben het bericht gelezen’. Maar ze weten ook dat formeel bezwaar aantekenen door Stichting Historische Projecten Hardenberg en de Historische Vereniging Hardenberg geen zin heeft.  De sloop- en bouwvergunning zijn al lange tijd geleden afgegeven.

Muur

Henk Brink, coordinator van de werkgroep Archeologie, kijkt reikhalzend uit naar de sloop. Hij vraagt zich af of er restanten van de stadsmuur te zien zijn als het pand is gesloopt. Brink: ,,De aannemer heeft ons beloofd dat ze vondsten bij ons zullen melden.’’ Er is geen verplichting om een archeoloog in te schakelen. Dat is volgens Brink alleen bij projecten die groter zijn dan 250 vierkante meter en met een schopdiepte van meer dan 40 centimeter. 

Harry Hindriks, voorzitter van de Historische Vereniging, zegt dat ze na de sloop van dit jugendstilpand niet achterover zullen gaan leunen. Meer plekken in Hardenberg dreigen te bezwijken onder de sloopdrift van de gemeente. ,,De Kastanjehof bijvoorbeeld. Ze willen van alles gaan doen in die hoek.”

Vechtdal