Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Nieuw programma: Start vanaf de geboorte met voorlezen

Niet pas op de basisschool beginnen met lezen maar meteen vanaf de geboorte. Daar willen kinderopvangorganisaties de Dassenburcht en Stichting Welluswijs uit Hardenberg in samenwerking met de bibliotheek voor zorgen.

De twee kinderopvangorganisaties doen mee met ‘Boekstart in de Kinderopvang’. Een landelijk programma waarin lezen op jonge leeftijd wordt bevorderd. Kinderen worden hiermee meer met boeken in aanraking gebracht. Voor de komende drie jaar ligt er een plan vast waarin de twee kinderdagverblijven intensief samenwerken met de bibliotheek om voorlezen te stimuleren. 

Volgens mededirecteur Marjon Kwant van de Dassenburcht is het belangrijk om hier meteen vanaf de geboorte mee te beginnen. ,,Als ouder kun je niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Velen doen dat bij baby’s nog niet. Terwijl ze hier een veel grotere woordenschat van krijgen.”

Voorleescoördinator

Niet alleen ouders worden in het programma gestimuleerd om meer voor te lezen maar ook pedagogisch medewerkers. Een paar medewerkers van de Dassenburcht hebben inmiddels een speciale opleiding tot voorleescoördinator gevolgd. Ze hebben hier geleerd om interactief voor te lezen. ,,Kinderen erbij betrekken en hun aandacht vasthouden is belangrijk”, stelt Kwant. ,,Bijvoorbeeld door verschillende stemmetjes te gebruiken of met poppen een verhaal vertellen.”

Ouders kunnen een zogenaamd BoekStartkoffertje van de bibliotheek krijgen. In het pakket zit onder andere een stoffen Knisperboekje voor baby’s. Volgens Kwant een goed voorleesboek om mee te beginnen. Van de Hardenbergse bibliotheek ontvangt de Dassenburcht elke maand een serie boeken om voor te kunnen lezen aan de kinderen. Daarnaast gaat de kinderopvang met behulp van de bieb op alle acht locaties een voorleeshoek inrichten. Hier kunnen kinderen zelf door verschillende boeken en magazines bladeren.

Grotere woordenschat

Volgens pedagogisch medewerker Thera Bouwman van de Dassenburcht is het belangrijk om regelmatig voor te lezen. ,,Het is goed voor de ontwikkeling van het kind. Ze krijgen een grotere woordenschat en gaan dingen sneller met elkaar associëren.” Ze leest bijna elke dag voor aan de kinderen. Vandaag is dat het boekje van Sinterklaas. Haar gouden tip bij voorlezen is zingen. ,,Daarmee hou je de aandacht goed vast.”

Om voorlezen centraal te zetten zullen er verschillende activiteiten in de Dassenburcht georganiseerd worden. Bijvoorbeeld regelmatige voorleesfeesten of de digitale week waar digitale prenten worden gelezen. Want voorlezen hoeft volgens Kwant ‘niet altijd met een boekje’.  

  1. Duitse man fotografeert stiekem vrouwen op Attractiepark Slagharen, maar wordt betrapt door gezin uit Spijkenisse
    PREMIUM

    Duitse man fotogra­feert stiekem vrouwen op Attractie­park Slagharen, maar wordt betrapt door gezin uit Spijkenis­se

    Het begon allemaal zo mooi, vrijdag 21 juni, voor de familie Kortland uit Spijkenisse. Vanwege de 10-jarige verjaardag van één van de dochters gingen ze een weekendje naar Attractie- en Vakantiepark Slagharen. Maar tegen de avond kreeg dat feestelijke weekend een wat ‘schmutzig’ tintje toen ze een andere, Duitse gast van het park betrapten op het ongevraagd fotograferen van langslopende vrouwelijke gasten.

Vechtdal