Volledig scherm
Een schets van de toekomstige Spinde. (links onderin het gemeentehuis) © Gemeente Hardenberg

‘Nieuwe’ Spinde in Hardenberg is weer een stap dichterbij

De plannen voor de 'nieuwe’ Spinde krijgen steeds meer vorm. De gemeente heeft een concept-plan voor de nieuwbouw van appartementen en commerciële ruimte aan De Spinde. Het voormalige Rabobankgebouw en de winkelpanden aan de Spinde worden gesloopt.  In plaats daarvan komen drie nieuwe gebouwen. 

Dat De Spilde aangepakt moet worden is onderdeel van het plan om het centrum van Hardenberg compacter en aantrekkelijker te maken. De gemeente werkt hiervoor samen met de Herstructurerings Maatschappij Overijssel (HMO), dat de vier winkelpanden in De Spilde (nummer 2 tot en met 6) heeft aangekocht. Deze panden worden straks gesloopt en maken plaats van drie nieuwe gebouwen met meerdere bouwlagen. Ook het oude Rabobankgebouw, wat de gemeente in 2017 zelf al heeft aangekocht, gaat straks tegen de vlakte. De drie nieuwe gebouwen worden gebouwd rondom het binnenplein met het oorlogsmonument. 

Geen winkels meer

Aan de kant van het gemeentehuis komt een appartementengebouw, aan de kant van het centrum komen de twee andere gebouwen. Voor winkels en horeca is in de nieuwe Spinde geen plek meer. De nieuwe gebouwen bieden straks plek aan ongeveer 35 appartementen en 23 zorgappartementen. Op de begane grond van de gebouwen komen geen appartementen, maar is er plek voor maatschappelijke of commerciële ruimtes. Dit kan gaan om kantoorruimtes, zorg of dienstverlening. Het gaat circa 700 vierkante meter waar nog invulling voor gezocht wordt. Daarnaast wil de gemeente meer ruimte maken voor groen, biodiversiteit en waterberging. 

Parkeren

Ook moet er een extra in- en uitgang worden gerealiseerd bij de parkeergarage die uitkomt op De Spinde. Doordat er straks gebouwd wordt in het gebied, wil de gemeente meteen de mogelijkheid aangrijpen om ook de parkeergarage onder handen te nemen. Ook de route vanuit de parkeergarage richting het winkelgebied moet mooier worden met dit plan, laat wethouder Martijn Breukelman weten.

Inloopbijeenkomst 

Maandag 28 oktober wordt het concept-plan gepresenteerd in het gemeentehuis. Tijdens een inloopbijeenkomst vindt ook een presentatie plaats. Bezoekers kunnen tussendoor alle schetsen bekijken, vragen stellen of hun mening geven. De gemeente wil de reacties meenemen in de verdere uitwerking van het plan. Wethouder Martijn Breukelman:  ,,We hebben het plan besproken met direct omwonenden, ondernemers en onze partners in het gebied. Die zijn enthousiast. Dat geeft ons vertrouwen om het plan verder uit te werken.’’ De wethouder belooft wel alle reacties van bewoners en bezoekers mee te nemen voordat er een volgende stap wordt genomen. 

Volledig scherm
De winkels aan De Spinde (in het complex met een omgekeerde L-vorm) en de oude Rabobank (naast ronde gevel), worden volgens het conceptplan voor de herontwikkeling van het gebied gesloopt. © Wilbert Bijzitter

Vechtdal