Volledig scherm
© Frank Uijlenbroek

Oliebollenkar mag toch voor Hardenbergse bakkerij

HARDENBERG - Na een boze bakker nu een hele blije bakker in Hardenberg. Sander Borgman van Bakkerij Olsman mag toch oliebollen verkopen vanuit een kraam voor zijn winkel in de Voorstraat. Burgemeester Peter Snijders kwam donderdag hoogstpersoonlijk het goede nieuws vertellen.

Volgens goed Nederlands gebruik is er in het conflict rondom de vergunning 'gepolderd'. Dat komt er op neer dat de bakker de oliebollen binnen in zijn bakkerij moet bakken, maar dat hij ze buiten in de kar mag verkopen. Dat heeft volgens een woordvoerster van de gemeente te maken met de brandveiligheidsvoorschriften van de brandweer. "Daarin staat dat een kraam waarin wordt gebakken minimaal vijf meter uit de gevel moet staan. Daarom is afgesproken dat er niet in de kar wordt gebakken."

Speciale actie
"Ik ben erg blij met deze oplossing", reageert Sander Borgman. "Het gaat er mij om dat de oliebollenkar voor de bakkerij mag staan, want daarmee trek ik de aandacht van het winkelende publiek in het centrum van Hardenberg." Om het goede nieuws te vieren met oliebollenliefhebbers heeft hij zaterdag na 12.00 uur een speciale actie.

Olliebollenkar
De gemeente Hardenberg stelde zich onlangs zeer formeel op door de oliebollenkar in de Voorstraat te verbieden: Borgman had in september Bakkerij Olsman overgenomen en de daaraan verleende vergunning werd aangemerkt als 'persoonsgebonden' waardoor die niet gold voor Borgman. Om zijn klanten hiervan op de hoogte te stellen zocht hij de publiciteit en kreeg enorm veel bijval. In niet mis te verstane bewoordingen kreeg de gemeente er van langs op social media en de website van deze krant.

Oplossing
Dat heeft volgens een woordvoerster van de gemeente Hardenberg geen rol gespeeld bij het besluit om de kar voor de winkel voor één jaar te gedogen. "We waren al in gesprek, met de intentie om tot een voor alle partijen een aanvaardbare oplossing te vinden en dat is gelukt."

Vechtdal