Volledig scherm
Recherche doet onderzoek na het dodelijke steekincident op 3 augustus. © Alex Mulder

OM eist 9 jaar cel tegen verdachte fatale burenruzie Dedemsvaart

Het OM eist negen jaar gevangenisstraf tegen de 47-jarige Jan S. uit Dedemsvaart voor het dodelijk neersteken van zijn buurtbewoner Henk Veldsink (34). De steekpartij op 3 augustus vorig jaar volgde na een hoogopgelopen burenruzie in de Oranjebuurt in Dedemsvaart. 

Het Openbaar Ministerie verdenkt S. van de opzettelijke levensberoving van zijn plaatsgenoot door hem in de borst te steken. Naast de verdenking van doodslag, wordt S. ook verdacht van het vernielen van ruiten van de woning van het latere slachtoffer Henk Veldsink, ruim een maand eerder.

Onbewapend

Volgens het OM was het de bedoeling van Henk om ‘een ruzie in beschonken toestand uit te praten’. ,,Daarnaast was hij onbewapend. Een verdediging met een mes zoals Jan heeft gedaan is buitenproportioneel”, vindt de Officier van Justitie. ,,Er was geen enkele sprake van een noodweersituatie. Uit geen enkele verklaring van getuigen blijkt dat Henk iemand wat wilde aandoen.” 

Haat en agressie

S. verklaart dat hij uit verdediging handelde nadat Veldsink in de nachtelijke uren stomdronken aan zijn deur kwam en in gevecht raakte met S. en zijn vrouw. ,,Ik heb nog nooit zoveel haat en agressie meegemaakt. Totale angst dat mijn kinderen, vrouw en mezelf iets zou overkomen”, vertelt S. over de vechtpartij op een plat Haags accent. ,,Dit was een pure moordpoging.”

Het nachtelijk bezoek volgde na eerdere onenigheid tussen S. en het slachtoffer. Twee maanden eerder vernielde S. het raam van de woning van Veldsink met een schop. Er was spanning over een vermeende relatie van het slachtoffer met de vrouw van S.

Onbegrijpelijk

De zus van het slachtoffer vertelt geëmotioneerd in de rechtbank wat de dood van Henk met de familie heeft gedaan. Namens de vrouw van Henk zegt ze: ,,Dit is onbegrijpelijk: ons leven stortte in. Hoe moet ik dit aan mijn kinderen vertellen? Vermoord door zijn beste vriend...” De zus noemt het handelen van omstanders respectloos. ,,Sommigen filmden zijn dood en stuurden de beelden door via WhatsApp.” 

Onrust

Het gewelddadige steekincident met dodelijke afloop zorgde voor veel onrust in de Oranjebuurt. Burgemeester Snijders bezocht kort na het incident de wijk om te kijken of er diepere problemen speelden. Dat bleek uiteindelijk niet het geval. De vader van het slachtoffer stelde kort na de dood van zijn zoon kapot te zijn van verdriet

Volg het live-verslag van verslaggever Stefan Keukenkamp.

Vechtdal