Volledig scherm
Exterieur van de rechtbank in Zwolle. © Screenshot Google Streetview

OM eist stillegging veehouderij Slagharen door ‘zorgelijke’ omstandigheden dieren

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bij de rechtbank in Zwolle geëist dat een veehouderij uit Slagharen voorlopig wordt stilgelegd. Op de boerderij werden 71 runderen, waarvan 18 kalveren, gehouden onder volgens het OM zorgelijke omstandigheden. De runderen zijn na controle door de NVWA in beslag genomen en overgebracht naar een opvangstal.

Volgens het OM was de situatie op het bedrijf ronduit slecht voor de dieren. De veehouderij is al eerder veroordeeld voor het overtreden van dierenwelzijnsregels. Afgelopen september kwam de boer voor de rechter vanwege soortgelijke feiten uit 2017 en 2018. Bij een controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) troffen inspecteurs 71 magere en kreupele runderen en elf kadavers van runderen aan. De beesten hadden onvoldoende voer en water en ook de identificatie en registratie van dieren was niet op orde.

Natte ligplaatsen

Er werd door de inspecteurs geconstateerd dat er geen hygiënische behuizing voor de dieren was. In de twee stallen hadden de runderen natte en met mest bevuilde ligplaatsen. Gedeeltes van de ligmatten waren kapot en lagen los en vormden geen vlakke ondergrond. De roostervloer was vervuild met lagen natte mest en urine en de waterbakken in de stallen waren erg vies of stonden droog. De bodem van de waterbakken was zelfs deels bedekt met een dikke laag deels rottende voerresten.

Ook bleek dat er onvoldoende gezond voer was. De kreupele dieren met lang doorgroeide klauwen bewogen zich moeizaam voort en liepen en stonden met kromgebogen rug. Bij meerdere runderen werden in de stallen huidbeschadigingen aangetroffen.

Buiten in de weide werden ook verwaarloosde runderen aangetroffen. De weide was volledig kaal gevreten en de koeien hadden te weinig voer. De dieren waren ook mager en hadden een doffe en ruwe vacht. Er was geen mogelijkheid voor de dieren om naar binnen te gaan en ze hadden geen beschutting. In de weide werden stukken plastic, hout, puin en prikkeldraad gevonden waaraan de runderen zich konden verwonden.

Onmiddellijk ingrijpen

De omstandigheden voor de runderen waren volgens het OM ‘erbarmelijk‘ en daarom wordt ‘in het belang van de dieren’ onmiddellijk ingrijpen geëest. De rechtbank doet op vrijdag uitspraak.

De oorzaak voor van het verwaarlozen van de dieren door de boeren is vaak te zoeken in financiële en psychische problemen. Volgens de NVWA gaat het jaarlijks om circa 300 risicobedrijven. Volgende week maandag zijn vier boeren gedagvaard voor de rechtbank in Zwolle. Het OM vindt dat ook deze boeren de dierenwelzijnsregels niet hebben nageleefd.

Vechtdal