Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Omwonenden zonnepark Hardenberg: ‘Het is geen gezicht’

Het bedrijf LC Energy staat in de startblokken om aan de rand van woonwijk Baalderveld in Hardenberg op dertien hectare grond een zonnepark aan te leggen. Bewoners van die wijk en uit het buitengebied hebben een kort geding bij de bestuursrechter aangespannen, in een poging het tij te keren. Ze zijn tegen de aantasting van hun woon- en leefmilieu, vooral door de aanblik van de glimmende panelen in een toeristische omgeving.

Uit de zitting voor de rechtbank in Zwolle bleek woensdag vooral dat ze zich niet gehoord voelen door de gemeente in hun bezwaren. ,,Is er geen achterkamertjespolitiek gevoerd’’, vraagt een van de omwonenden zich af. Immers: het bedrijf in zonnepanelen had al een contract met energiemaatschappij Enexis voor aansluiting op het elektriciteitsnet, nog voor de gemeente een vergunning had afgegeven, voor maximaal 25 jaar.

Vooral het aangezicht van de ‘industriële’ opstelling en het verdwijnen van zichtlijnen in het nu nog open landschap stuit omwonenden tegen de borst. Negen gezinnen hebben de rechtszaak aangespannen. Ook voor toeristen die over het kanaal varen is het een nare aanblik, bracht een van de omwonenden naar voren. En dan: de gevolgen zouden zich volgens advocaat Siebrand Maakal uitstrekken tot ver na die 25 jaar, voor de landbouwgrond hersteld is. Er is volgens hen een alternatief, tegen het industrieterrein aan, vlakbij de Duitse grens, waar een zonnepark minder overlast zal geven.

Poelen

Een woordvoerder van LC Energy bracht naar voren dat het zonnepark maximaal 1.60 meter hoog zal worden, als je staat kun je er dan nog overheen kijken. Bovendien komen er struiken omheen en zal dertig procent van de ruimte opgevuld worden met bosschages en poelen, om de ecologische hoofdstructuur niet te verbreken. ,,En dat we al een contract hadden met Enexis, is heel gebruikelijk in onze branche. Want zonder contract, geen kans bij subsidieaanvraag.’’

Dan was er nog de kwestie van waardevermindering van woningen in het zicht van het zonnepark. Volgens de gemeente ligt dat risico, van claimen van planschade, bij de LC Energy. Dat bedrijf heeft het laten uitzoeken, dat risico zou nihil zijn. Het rapport daarover is echter niet openbaar, ‘dus wij en u als rechter, kunnen er geen oordeel over vormen’, aldus advocaat Maakal.

De rechter doet over een week uitspraak.

 1. 20-2-20 populaire trouwdatum in Dalfsen en Hardenberg; Ommer agenda nog leeg
  PREMIUM

  20-2-20 populaire trouwdatum in Dalfsen en Hardenberg; Ommer agenda nog leeg

  Koning Willem Alexander en koningin Máxima ontketenden met hun huwelijk op 02-02-2002 een ware rage: trouwen op ‘de perfecte datum’. Zo waren 06-06-’06 en 1-7-’17 populaire data om een relatie te bekronen met goud of zilver. Ook dit jaar liggen weer enkele bijzondere cijfercombinaties in het verschiet. Met als topper 20-02-2020. Die donderdag is het drukker dan normaal in de trouwlocaties in het Vechtdal.
 2. Harm (81) uit Dedemsvaart vindt het Wilhelmus maar niets en schreef een nieuwe tekst
  PREMIUM
  video, poll & quiz

  Harm (81) uit Dedems­vaart vindt het Wilhelmus maar niets en schreef een nieuwe tekst

  ‘Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed,’ wordt als het aan Harm Leffers uit Dedemsvaart ligt in het vervolg ‘Wie 't rood wit blauw wil hijsen, heeft 't paspoort van ons land’. En het volgens hem maar wat vage ‘ben ik, vrij, onverveerd’ en de ongepaste ode aan 'den Koning van Hispanje’ kunnen ook wel uit het volkslied geschrapt worden. ,,Tijd voor verandering.”

Vechtdal