Volledig scherm
PREMIUM
Gewapende verzetsgroep in de Wolfskuil bij Ommen, mei 1944. Links gehurkt zit Albert Jan van den Poll, zo weet zijn dochter Anna zeker. © Collectie Monique Bons

‘Onbekende verzetsman uit Mariënberg is mijn vader’

Anna Lonterman-van den Poll (65) schrok toen ze op de Stentor-site een foto zag van een bewapende verzetsgroep in Ommen. De als ‘onbekende verzetsman, waarschijnlijk uit Mariënberg’ omschreven man, links op de foto, is zonder twijfel haar vader! Hij zweeg altijd over de oorlog, maar had er tot zijn overlijden in 1987 nachtmerries van. Vooral rond 4-5 mei. Anna wil meer over haar vaders verzetswerk weten. 

Albert Jan van den Poll is in 1987 overleden, bijna zeventig jaar oud. Tijdens de Duitse inval vocht de Mariënberger op de Grebbeberg, weet dochter Anna. Daar is hij krijgsgevangen genomen. ,,Wij zijn bezig om uit te zoeken in welk krijgsgevangenkamp mijn vader heeft gezeten, mijn neef Marten Willems zoekt ook mee. Zijn moeder is de zus van mijn vader, zij leeft nog en woont nog steeds in Mariënberg’’, vertelt Anna Lonterman-van den Poll, die in Raamsdonksveer woont. 

  1. Nat pak voor waterschappers bij test nieuwe Vechtvlinder-sluis Junne
    PREMIUM
    video

    Nat pak voor waterschap­pers bij test nieuwe Vechtvlin­der-sluis Junne

    Het stoplicht staat al weer op rood, maar toch peddelen Henk Lansink en Ronnie Stroot 'dom verdan’ in hun kano, over de weer omhoog komende klep van de nieuwe Vechtvlinder-sluis bij Junne. Dat lijkt lang goed te gaan, totdat de gestaag sluitende klep de achterkant van het vaartuig iets optilt en de kano kapseist. Plotseling staat Lansink tot zijn navel in het koude water van de sluiskolk. Stroot slaagt er ternauwernood in om niet te water te raken, maar de boot maakt wel water en ook hij loopt daardoor een nat pak op. Snel vist hij zijn mobiel uit de broekzak en gooit die naar zijn collega's op de kant, die lachend toekijken. Weer een levensechte test afgelegd door de mensen van Waterschap Vechtstromen en de bedrijven die betrokken zijn bij de realisering van twee innovatieve sluizen naast de stuwen in de Vecht bij Junne en Diffelen/Mariënberg.

Vechtdal