Volledig scherm
Vechtdalshow in Hardenberg met konijnen © Cor van Dalen

Ondanks virus RHD2 zijn er konijnen te zien op Vechtdalshow

HARDENBERG - Het voor konijnen levensgevaarlijke virus RHD2 heeft er niet voor gezorgd dat fokkers de Vechtdalshow mijden. Sterker nog, op het jaarlijkse evenement van Pels en Pluim uit Hardenberg en OKPV uit Ommen in de manege in Hardenberg zitten in de kooien zelfs een paar meer Vlaamse reuzen, verschillende soorten hangoren, Hollanders, Rexen en Pooltjes dan de 230 van vorig jaar.

Maar ze zijn allemaal ingeënt, een absolute voorwaarde voor deelname. Daarbij worden de door het bestuur van Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN) uitgevaardigde richtlijnen gevolgd.

Show
Met de konijnen telt de Vechtdalshow ruim 700 dieren en dat zijn er ongeveer 100 meer dan in 2015. De dieren zijn tot zaterdag 16.00 uur te zien in de manege op sportpark De Boshoek in Hardenberg, waar het een kakofonie van geluid is van kraaiende hanen, kakelende kippen en kwakende eenden. "Er zijn vooral meer kippen ingezonden waaronder een aantal bijzondere rassen zoals de Naakthals Kriel en het Russische ras Orloff", zegt tentoonstellingssecretaris Joop Roosma. Verder zijn er twee zogenaamde speciaalclubs, voor de Baardkriel en de Orpinton. En dat geeft de show een internationaal tintje, want een fokker uit Luxemburg heeft verschillende dwerghoenders ingezonden.

Prijzen
De keursmeesters hebben tijdens de Vechtdalshow één keer het hoogste predikaat U (uitmuntend) toekekend aan een dier. Dat was een gans van de familie Borger uit Loozen in de categorie watervogels. Rene Jassies uit Hoogeveen won de klassen siervogels en serama's. De mooiste grote hoen is van H. Smoes uit Vriezenveen, de mooiste derghoen van H. Wiehink uit Losser, de mooste sierduif van H. Houpst uit Ommen en het mooiste konijn van J. Poelarends uit Hellendoorn.

Volledig scherm
Russisch ras Orloff © Cor van Dalen
Volledig scherm
Vechtdalshow in Hardenberg met konijnen © Cor van Dalen

Vechtdal