Op last van de burgemeester werd een drugspand aan de Paulus Potterstraat 15 in Zutphen gesloten. Het pand staat direct tegenover een basisschool.
Volledig scherm
PREMIUM
Op last van de burgemeester werd een drugspand aan de Paulus Potterstraat 15 in Zutphen gesloten. Het pand staat direct tegenover een basisschool. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Onderzoekster: Burgemeesters gooien veel te snel drugspand op slot

Burgemeesters gooien veel te makkelijk drugspanden op slot. Dat vindt onderzoekster Michelle Bruijn van de Rijksuniversiteit Groningen.  Volgens haar zou het effect ervan eerst eens moeten worden onderzocht. Deze week hingen burgemeesters van Hardenberg en Zutphen een hangslot op een pand in hun gemeente. 

Daar waar de landelijke overheid werkt aan versoepeling van de mogelijkheid om tot sluiting van drugspanden over te gaan vindt Bruijn dat er eerst onderzoek gedaan moet worden naar de effectiviteit van de regels. Ook vindt ze dat te makkelijk voorbij wordt gegaan aan het recht van iedereen op een dak boven zijn hoofd. ,,Wat gebeurt er in de wijk waar zo'n pand wordt gesloten? En met de mensen die er woonden? Vermindert de overlast?", dat zijn vragen die volgens de docent (rechtsgeleerdheid) aan de Rijksuniversiteit Groningen eerst beantwoord moeten worden.

Quote

Waarschu­win­gen en dwangsom­men werken niet in. Er is immers geld genoeg in de drugsscene

Burgemeester Peter Snijders, Gemeente Hardenberg

Burgemeesters kunnen straks panden en woningen sluiten als er voorwerpen of stoffen worden aangetroffen die duidelijk bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs, zoals bepaalde apparatuur (drugslaboratorium, cocaïnewasserij), chemicaliën (apaan, zoutzuur) en versnijdingsmiddelen. Nu kan dat alleen als er in een pand drugs worden aangetroffen, worden verkocht of afgeleverd.  Het voorstel voor verruiming ligt bij de Eerste Kamer.

  1. Corona doorkruist evaluatie vijf jaar azc Hardenberg, nu besluit in najaar
    PREMIUM

    Corona doorkruist evaluatie vijf jaar azc Hardenberg, nu besluit in najaar

    Door de strenge maatregelen die nodig zijn om de opmars van het coronavirus te blokkeren, wordt het de komende maanden lastiger te beoordelen of het asielzoekerscentrum in Hardenberg nog eens vijf jaar langer open kan blijven. De evaluatie is nodig zodat de gemeenteraad komend najaar een weloverwogen besluit kan nemen over het verlengen of beëindigen van de opvang van asielzoekers in het Hardenbergse azc.

Vechtdal