Volledig scherm
PREMIUM
Op last van de burgemeester werd een drugspand aan de Paulus Potterstraat 15 in Zutphen gesloten. Het pand staat direct tegenover een basisschool. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Onderzoekster: Burgemeesters gooien veel te snel drugspand op slot

Burgemeesters gooien veel te makkelijk drugspanden op slot. Dat vindt onderzoekster Michelle Bruijn van de Rijksuniversiteit Groningen.  Volgens haar zou het effect ervan eerst eens moeten worden onderzocht. Deze week hingen burgemeesters van Hardenberg en Zutphen een hangslot op een pand in hun gemeente. 

Daar waar de landelijke overheid werkt aan versoepeling van de mogelijkheid om tot sluiting van drugspanden over te gaan vindt Bruijn dat er eerst onderzoek gedaan moet worden naar de effectiviteit van de regels. Ook vindt ze dat te makkelijk voorbij wordt gegaan aan het recht van iedereen op een dak boven zijn hoofd. ,,Wat gebeurt er in de wijk waar zo'n pand wordt gesloten? En met de mensen die er woonden? Vermindert de overlast?", dat zijn vragen die volgens de docent (rechtsgeleerdheid) aan de Rijksuniversiteit Groningen eerst beantwoord moeten worden.

Quote

Waarschu­win­gen en dwangsom­men werken niet in. Er is immers geld genoeg in de drugsscene

Burgemeester Peter Snijders, Gemeente Hardenberg

Burgemeesters kunnen straks panden en woningen sluiten als er voorwerpen of stoffen worden aangetroffen die duidelijk bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs, zoals bepaalde apparatuur (drugslaboratorium, cocaïnewasserij), chemicaliën (apaan, zoutzuur) en versnijdingsmiddelen. Nu kan dat alleen als er in een pand drugs worden aangetroffen, worden verkocht of afgeleverd.  Het voorstel voor verruiming ligt bij de Eerste Kamer.

  1. Harm (81) uit Dedemsvaart vindt het Wilhelmus maar niets en schreef een nieuwe tekst
    PREMIUM
    video, poll & quiz

    Harm (81) uit Dedems­vaart vindt het Wilhelmus maar niets en schreef een nieuwe tekst

    ‘Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed,’ wordt als het aan Harm Leffers uit Dedemsvaart ligt in het vervolg ‘Wie 't rood wit blauw wil hijsen, heeft 't paspoort van ons land’. En het volgens hem maar wat vage ‘ben ik, vrij, onverveerd’ en de ongepaste ode aan 'den Koning van Hispanje’ kunnen ook wel uit het volkslied geschrapt worden. ,,Tijd voor verandering.”

Vechtdal