Volledig scherm
PREMIUM
Op last van de burgemeester werd een drugspand aan de Paulus Potterstraat 15 in Zutphen gesloten. Het pand staat direct tegenover een basisschool. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Onderzoekster: Burgemeesters gooien veel te snel drugspand op slot

Burgemeesters gooien veel te makkelijk drugspanden op slot. Dat vindt onderzoekster Michelle Bruijn van de Rijksuniversiteit Groningen.  Volgens haar zou het effect ervan eerst eens moeten worden onderzocht. Deze week hingen burgemeesters van Hardenberg en Zutphen een hangslot op een pand in hun gemeente. 

Daar waar de landelijke overheid werkt aan versoepeling van de mogelijkheid om tot sluiting van drugspanden over te gaan vindt Bruijn dat er eerst onderzoek gedaan moet worden naar de effectiviteit van de regels. Ook vindt ze dat te makkelijk voorbij wordt gegaan aan het recht van iedereen op een dak boven zijn hoofd. ,,Wat gebeurt er in de wijk waar zo'n pand wordt gesloten? En met de mensen die er woonden? Vermindert de overlast?", dat zijn vragen die volgens de docent (rechtsgeleerdheid) aan de Rijksuniversiteit Groningen eerst beantwoord moeten worden.

Quote

Waarschu­win­gen en dwangsom­men werken niet in. Er is immers geld genoeg in de drugsscene

Burgemeester Peter Snijders, Gemeente Hardenberg

Burgemeesters kunnen straks panden en woningen sluiten als er voorwerpen of stoffen worden aangetroffen die duidelijk bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs, zoals bepaalde apparatuur (drugslaboratorium, cocaïnewasserij), chemicaliën (apaan, zoutzuur) en versnijdingsmiddelen. Nu kan dat alleen als er in een pand drugs worden aangetroffen, worden verkocht of afgeleverd.  Het voorstel voor verruiming ligt bij de Eerste Kamer.

  1. Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcarrière bij Heracles door oorlog werd verscheurd
    PREMIUM

    Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcar­riè­re bij Heracles door oorlog werd verscheurd

    ,,Ik ben met de helm op geboren. Er zat een dik vlies om mijn hoofd, sommige mensen geloven dat je dan helderziend bent. Daar doe ik niet aan mee, maar ik luister wel naar mijn gevoel. Dat heeft me in de oorlog een paar keer van de dood gered.’’ Henk Obermeijer uit Hardenberg is dankzij die ‘meevallers’ inmiddels 95 jaar jong, tijd om zijn memoires in boekvorm uit te geven.

Vechtdal