Volledig scherm
Dimence in Almelo. © Charel van Tendeloo

Onrust door sluiting psychiatrisch diensten centrum Hardenberg

HARDENBERG - Onder de patiënten van de kliniek van Dimence in Hardenberg is onrust ontstaan. Ze zijn het niet eens met de voorgenomen sluiting van de kliniek.

Dimence wil de deuren van het psychiatrisch diensten centrum uiterlijk 1 april 2017 definitief sluiten. Als reden daarvoor voert Dimence aan dat mensen beter herstellen in hun eigen omgeving. Daarom spitst Dimence haar aanbod toe op maximale intensieve zorg thuis en opname alleen als het echt noodzakelijk is. Indien opname toch noodzakelijk blijkt, heeft Dimence voorzieningen in Almelo, Deventer en Zwolle.

De cliëntenraad van Dimence en de Ondernemingsraad hebben ingestemd met het plan om te 'ambulantiseren', zoals woordvoerder Joyce van der Vegte het verwoordt. In Hardenberg houdt Dimence wel ruimte voor therapie- en dagbehandeling.

Bezuiniging
Emile uit Dedemsvaart is momenteel opgenomen in de Hardenbergse kliniek. Hij maakt zich zorgen over de onzekerheid die de voorgenomen sluiting bij zijn medepatiënten en het personeel veroorzaakt. ,,Het is geen reorganisatie, maar gewoon een bezuiniging. Hier komen veel patiënten uit de regio. Als hun situatie verbetert, kunnen ze soms voor een paar uur naar huis om daar weer aan te wennen. Maar dat is veel lastiger als je opgenomen zit in een kliniek in Deventer of Almelo. Veel patiënten in de psychiatrie moeten rondkomen van een minimum-uitkering. Die kunnen alle extra reiskosten niet zo maar ophoesten", zegt Emile. Mede-patiënt Jan (28) uit Hardenberg wil weten waar hij aan toe is. ,,Ik weet niet wat er met mij gebeurt. En als ik in Almelo terechtkom, betekent dat dat ik veel minder bezoek krijg of zelf minder op bezoek kan gaan."

Opgenomen
Volgens Van der Vegte gaat het niet om een bezuiniging. ,,De koers van minder bedden, minder klinieken en meer behandelen in de thuisomgeving van de patiënt is al in 2014 ingezet. Voor behandeling thuis hebben we meer gespecialiseerde zorgverleners nodig, dus dat is niet per se goedkoper. Op deze manier hopen we zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen opgenomen moeten worden."

De straat op
Emile tekent de nadelige gevolgen uit voor Hardenberg en omgeving. ,,Behandelen thuis leidt uiteindelijk tot meer verwarde mensen op straat. Dat zie je nu ook al door de bezuinigingen." Ook bij twee klinische behandellocaties in Zwolle zal het aantal beschikbare bedden verminderen. Het gaat om ongeveer 16 bedden in Zwolle en 18 in Hardenberg.

Vechtdal