Volledig scherm
De 65-plussers die meedoen met de pilot Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) in Ommen, Dedemsvaart en Balkbrug zitten niet stil. © Alex Mulder

Ouderen in Vechtdal leren balans te houden

De 65-plussers die meedoen met de pilot Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) in Ommen, Dedemsvaart en Balkbrug zitten niet stil. Alleen al tijdens het tweewekelijkse beweegprogramma 'In Balans' worden de benen gestrekt, de armen gespreid en doen de deelnemers enthousiast mee met de balansdans. Doel van het hele project is om de zelfredzaamheid van ouderen te vergroten.

De pilot – die in september is gestart en tot januari doorgaat – bestaat uit 37 deelnemers en wordt gehouden door VeiligheidNL, Nutricia, Philips, ONVZ Zorgverzekeraar, PostNL en Vitaal Vechtdal. Het bestaat niet alleen uit een beweegprogramma maar ook uit voedingsadvies en sociale ondersteuning.

Opstaan na val

Zo’n 10 deelnemers zitten in een kringetje op een stoel. Herhaaldelijk moet eerst het linkerbeen omhoog worden getild en dan de rechter. Volgens fysiotherapie-assistent Jeroen Hijink zorgen de lessen ervoor dat de senioren een goede balans kunnen houden. ,,De deelnemers leren om evenwichtiger te bewegen maar bijvoorbeeld ook hoe ze na een val weer op kunnen staan.”

De 69-jarige Piet Pouls kan wel merken dat de oefeningen hem beter in balans houden. ,,Na een paar lessen merkte ik al dat ik makkelijker in de benen kom. Voorheen had ik altijd pijn in mijn rug. Dat is door de oefeningen ook minder geworden.”

Supporter

Bijzonder is dat bezorgers van PostNL ook een steentje bijdragen aan het project. Zij hebben regelmatig contact met de ouderen en ondersteunen het gebruik van de bewegingsmonitor die de senioren aan het begin van het traject hebben gekregen. Dit apparaat hangen de deelnemers om hun nek en registreert verschillende bewegingen. Bezorger Ferda Hoving van PostNL noemt zichzelf de ‘supporter’ in het project. ,,Om de twee weken ga ik bij een paar deelnemers op bezoek om vragen over het gebruik van de monitor te stellen en uitleg te geven waar dat nodig is. Aangezien de post afneemt ben ik wel blij met deze extra klus. Bovendien is het handig want ik ben toch altijd op pad en in de buurt van de deelnemers.”

Niet alleen beweging staat in het project centraal maar ook voeding. De deelnemers hebben allemaal een gesprek gehad met een diëtiste. ,,Als je ouder wordt neemt je spiermassa af”, stelt diëtiste Miranda Kienhuis van Diëtisten Groep Nederland. ,,Beweging is dan cruciaal maar het is ook heel belangrijk om op je eten te letten. Je moet genoeg eiwitten binnen krijgen.” Volgens Kienhuis zijn veel ouderen ondervoed. Ook bij een paar deelnemers is ondervoeding geconstateerd. ,,Deze mensen geven we advies om een eenzijdige en eiwitarme voeding te voorkomen.”

Bewust bewegen

Voor deelnemer Pouls is het belangrijk dat hij vitaal blijft omdat hij nog lang zelfstandig wil blijven wonen. ,,Ik heb geen zin om in een verpleeghuis te zitten. Samen met mijn vrouw woon ik nu in een appartement. Daar wil ik graag zo lang mogelijk blijven wonen. Ik blijf bewust veel bewegen. Ik doe aan fitness, wandelen en werk ook vaak in de tuin. Deze pilot helpt me ook om fit te blijven. Mocht er een vervolg komen, ga ik me inschrijven. En mijn vrouw neem ik dan ook mee.”

Vechtdal