Volledig scherm
De 33-jarige Rick Brink uit Hardenberg werd op 17 juni in het Scheveningse Kurhaus verkozen tot de eerste minister van Gehandicaptenzaken. Een jaar lang zal hij, ondersteund door een eigen ministerie bij KRO-NCRV, strijden voor meer acceptatie en zichtbaarheid van gehandicapten in Nederland. © ANP

Overijssel wil plannen uitvoeren van Gehandicaptenminister Rick Brink uit Hardenberg

Provincie Overijssel wil werk maken van de plannen die Rick Brink uit Hardenberg heeft als eerste minister van Gehandicaptenzaken. Provinciale Staten nam woensdag een motie aan van GroenLinks waarin met Brink een actieplan moet worden ontwikkeld zodat er meer ruimte komt voor mensen met een beperking. De eerste projecten zouden in 2020 al moeten worden uitgevoerd.

Gedeputeerde Kees Slingerland van GroenLinks stelde de kersverse minister van Gehandicaptenzaken centraal in zijn motie die woensdag werd aangenomen. Met het aannemen ervan gaat Gedeputeerde Staten van Overijssel in samenspraak met de Gehandicaptenminister een actieplan ontwikkelen voor het opstarten van gehandicaptenprojecten in deze provincie.

2020

GroenLinks deed een moreel appel op andere politieke partijen (waarvan de meeste in hun verkiezingsprogramma’s aandacht hadden voor ‘een meer inclusieve samenleving’) en de coalitie (die het belangrijk noemde dat ‘iedereen in Overijssel meedoet’).

In de motie staat dat Overijssel meer ruimte moet geven aan mentaal- en fysiek-beperkten en dat de provincie gemeentes en belangenorganisaties daarbij betrekt. De actieplannen zouden inclusief financiële paragrafen tijdens de volgende begrotingsbehandeling moeten worden gepresenteerd zodat de eerste projecten al in 2020 kunnen starten.

Slingerland stipte verder een speerpunt aan van Brink waarin speeltuinen (deels) zouden moeten worden aangepast voor fysiek gehandicapte kinderen. Ook haalde hij aan Brink aandacht vraagt voor mentaal-beperkten die veelal in eenzaamheid leven en vaak steun ontberen. Slingerland noemde het verder bijzonder dat Overijsselaar Brink is verkozen tot eerste minister van Gehandicaptenzaken.

Brink Blij

Brink zelf reageert verheugd op het aannemen van de motie. ,,Volksvertegenwoordigers zouden gehandicaptenzaken serieus moeten nemen en dat doen ze hiermee dus. Ik heb begrepen dat de motie unaniem is aangenomen. Dat is ook mooi.’’

Hoe het verder gaat nu, of het bijvoorbeeld haalbaar is dat er in 2020 al projecten worden gestart, durft de Gehandicaptenminister nog niet aan te geven. ,,De bal ligt bij Gedeputeerde Staten, zij zouden contact opnemen met mij, ik wacht af. Over haalbaarheid van plannen: tja, dat ligt een beetje aan de plannen zelf. Ik ben er in ieder geval klaar voor.’’

De Gehandicaptenminister is een beetje overdonderd door de massale aandacht die hem ten deel is gevallen na de uitverkiezing. ,,Niet alleen ik, ook de mensen van KRO-NCRV zijn verrast. Aangenaam verrast, hoor, het is mooi om te merken hoe enthousiast iedereen is. Het is nu aan mij en KRO-NCRV om daar verder invulling aan te geven.’’

 1. Agrarisch datingbureau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurrentie van Tinder’
  PREMIUM

  Agrarisch datingbu­reau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurren­tie van Tinder’

  Twee touringcars vol en een bestelbusje met baby's, dat moet zo'n beetje de oogst zijn van zes jaar Farmers4Love. En vast een hoop verborgen liefdes. De agrarische datingsite waar boeren en boerinnen elkaar voor het leven weten te vinden, houdt er over krap een maand echter mee op. Te veel concurrentie van de Tinders, Lexa’s en de Peppers van deze wereld, en de man-vrouwverhouding loopt een beetje uit de pas. ,,Willen we mee, dan zouden we ook niet-agrariërs bij Farmers4Love toe moeten laten. Maar dan gaan we op in de massa, en dat willen we niet.”
 2. Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfplukkers jaar in - jaar uit terug komen’
  PREMIUM
  Video

  Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfpluk­kers jaar in - jaar uit terug komen’

  Zelf ons maaltje fruit, groente of een bos bloemen van het veld plukken, het raakt steeds meer in. Fruittelers met zelfpluktuinen beleven hoogtijdagen nu bessenstruiken vol hangen met vruchten. Veldboeketten zijn al zo hot dat de supermarkt ze ook verkoopt, maar de echte bloemenliefhebber trekt liever zelf het veld in. Wie groente van eigen tuin wil, hoeft de schoffel niet meer ter hand te nemen. Een abonnement en je oogst je eigen bloemkool.

Vechtdal