Een keurmeester onderwerpt een konijn aan een kritische blik, zoals hier tijdens een kleindierenshow in Vroomshoop.
Volledig scherm
Een keurmeester onderwerpt een konijn aan een kritische blik, zoals hier tijdens een kleindierenshow in Vroomshoop. © Carlo ter Ellen DTCT

Overijsselse bondsmedaille lonkt voor kleindieren uit Vechtdal

De jaarlijkse kleindierententoonstelling in manege De Gulden Spoor op het Hardenbergse sportpark De Boshoek is deze editie aangevuld met de provinciale bondsshow. Dat betekent dat inzenders uit Overijssel per diergroep een ‘bondsmedaille’ kunnen winnen en zich een jaar lang ‘provinciaal bondskampioen’ mogen noemen.

Deze jaarlijkse ‘Vechtdalshow’ wordt georganiseerd door de Stichting Kleindieren Tentoonstelling Vechtdal, een samenwerkingsverband van de verenigingen ‘Pels en Pluim’ uit Hardenberg en OKPV uit Ommen. Honderden fokkers van hoenders, dwerghoenders, sier- en watervogels, konijnen en sierduiven brengen hun mooiste dieren naar de weer sfeervol aangeklede manege, vertelt woordvoerder Bert Oelen. ,,Ze willen zich zo goed mogelijk presenteren en proberen hun dieren in zo goed mogelijke conditie te krijgen, hoewel het voor sommige dieren nog vroeg in het seizoen is. Voor vogels bijvoorbeeld is de rui nog maar net voorbij.’’ De ingezonden dieren zijn geringd, genummerd en geënt en worden donderdag gekeurd op raskenmerken en kwaliteit. Tijdens de keuring is de manege alleen toegankelijk voor keurmeesters en niet voor publiek en inzenders.

Speciaalclubs

Niet alleen de provinciale bondsshow is toegevoegd aan deze tentoonstelling. De speciaalclub van Zeldzame Oorspronkelijke Belgische Krielen (ZOBK) houdt dit jaar haar districtsshow in Hardenberg, en de speciaalclub voor de hoenderrassen Orpington en Sussex (NSODC) haar kampioensshow. Tevens staat de districtsshow van de hangoorfokkersclub op het programma, evenals de zogeheten Europese klasse. Dat is een tentoonstellingsklasse voor dieren die vermeld staan in de ‘Europese Standaard’, maar in Nederland niet erkend zijn als ras of ‘kleurslag’. Vanwege het gebrek aan aanmeldingen gaat de eendaagse keuring voor cavia’s en kleine knagers op zaterdagochtend 12 oktober niet door. Voor de kinderen is er weer een konijnenknuffelhoek ingericht, en voor jong en oud een fotopuzzeltocht tussen de kooien. Verder is er een speciale verkoopklasse. 

Openingstijden

De officiële opening van de tentoonstelling is donderdagavond om 20.00 uur, publiek is die avond welkom van 19.00 tot 22.00 uur. Vrijdag is de show open van 10.00 tot 22.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 15.30 uur. Leden van verschillende kleindierenverenigingen staan paraat om publiek bij te praten over hun hobby. De entree voor volwassenen is 2,00 euro. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis entree.

Vechtdal