Volledig scherm
PREMIUM
De patrijs heeft het zwaar. In 1975 waren er nog 100.000 patrijzen in Nederland, nu nog maar 5.000. © KINA

Peter de Patrijs is in gevaar, en dus grijpt Hardenberg in

Het zijn er nog maar zo weinig, dat je alle patrijzen in de gemeente Hardenberg een naam zou kunnen geven. Peter, Paulien, Priscilla of Philip, omdat dat zo mooi allitereert, voor de tien akkervogels die er nog in het Vechtpark en bij Loozen rondstappen. Het zijn er inmiddels zo weinig geworden dat wethouder Alwin te Rietstap, waterschap Vechtstromen en Staatbosbeheer een reddingsplan in werking stellen. ,,Hier ligt een kans, laten we die benutten.”

De patrijzenpopulatie in Nederland is de afgelopen decennia met gigantische aantallen achteruit gehold. Liepen er in 1975 nog 100.000 akkervogels rond, nu zijn er daar nog maar 5.000 van over. Het rekensommetje dat volgt is dan simpel: een afname van 95 procent. Dat zou door de intensivering van de landbouw komen, maar daar waagt wethouder Alwin de Rietstap van de gemeente Hardenberg zich niet aan. ,,Ik wil niet één kant op wijzen. De afname kan verschillende oorzaken hebben. Ik ben weleens met een enthousiaste weidevogelclub op pad geweest. En dan zie je ook dat nesten worden leeggeroofd. Maar dat gaat dan vaak om andere soorten.”

  1. Veldzicht doet aangifte na protestborden tegen vluchtelingen in Balkbrug: ‘Wij laten ons niet intimideren’
    PREMIUM

    Veldzicht doet aangifte na protestbor­den tegen vluchtelin­gen in Balkbrug: ‘Wij laten ons niet intimide­ren’

    ‘Veldzicht en Balkbrug zijn al 125 jaar nauw met elkaar verbonden, daar zal deze protestactie op geen enkele wijze verandering in brengen.’ Het zijn duidelijke woorden van de directie van Veldzicht, als reactie op de protestactie eerder deze week. Veldzicht laat weten dat ze aangifte hebben gedaan en zich niet laten intimideren. Ook de inwoners van Balkbrug zijn niet te spreken over de spandoeken die door een actiegroep opgehangen zijn. Waar bemoeien ze zich mee?

Vechtdal