Volledig scherm
PREMIUM
De patrijs heeft het zwaar. In 1975 waren er nog 100.000 patrijzen in Nederland, nu nog maar 5.000. © KINA

Peter de Patrijs is in gevaar, en dus grijpt Hardenberg in

Het zijn er nog maar zo weinig, dat je alle patrijzen in de gemeente Hardenberg een naam zou kunnen geven. Peter, Paulien, Priscilla of Philip, omdat dat zo mooi allitereert, voor de tien akkervogels die er nog in het Vechtpark en bij Loozen rondstappen. Het zijn er inmiddels zo weinig geworden dat wethouder Alwin te Rietstap, waterschap Vechtstromen en Staatbosbeheer een reddingsplan in werking stellen. ,,Hier ligt een kans, laten we die benutten.”

De patrijzenpopulatie in Nederland is de afgelopen decennia met gigantische aantallen achteruit gehold. Liepen er in 1975 nog 100.000 akkervogels rond, nu zijn er daar nog maar 5.000 van over. Het rekensommetje dat volgt is dan simpel: een afname van 95 procent. Dat zou door de intensivering van de landbouw komen, maar daar waagt wethouder Alwin de Rietstap van de gemeente Hardenberg zich niet aan. ,,Ik wil niet één kant op wijzen. De afname kan verschillende oorzaken hebben. Ik ben weleens met een enthousiaste weidevogelclub op pad geweest. En dan zie je ook dat nesten worden leeggeroofd. Maar dat gaat dan vaak om andere soorten.”

  1. Rick Brink uit Hardenberg naar tv-finale Minister van Gehandicaptenzaken
    PREMIUM

    Rick Brink uit Hardenberg naar tv-finale Minister van Gehandicap­ten­za­ken

    Rick Brink is finalist in de verkiezing van de Minister van Gehandicaptenzaken. De Hardenbergse politicus verneemt de blijde boodschap via een i-Pad, waarop Lucille Werner vertelt dat hij bij de laatste zes zit. ,,Je bent een fantastische topper, jij gaat schitteren op 17 juni’’, meldt de tv-presentatrice, bekend van het woordspelletje Lingo. ,,Wat een verrassing, ik weet niet wat ik zeggen moet’’, reageert de 33-jarige Brink enthousiast.

Vechtdal