Volledig scherm
Schoenmaker Ep Breukelman voor het 150 jaar oude boerderijtje, dat in 2012 werd gesloopt. © Collectie Historische Vereniging Hardenberg e.o. / Mijn Stad Mijn Dorp

Pleidooi voor snelle herbouw schoenmakershuisje Heemse

Belofte maakt schuld. Met dat motto heeft Jan Wendt de gemeente Hardenberg opgeroepen om nu werk te maken van de wederopbouw van een monumentaal pand op de hoek van de Hessenweg en Twenteweg in Heemse. Dit zogeheten schoenmakershuisje werd ondanks hevige protesten in 2012 gesloopt om plaats te maken voor de toegangsweg naar de nieuw gebouwde Rabobank.

De Historische Vereniging Hardenberg, Plaatselijk Belang Heemse en de Overijsselse vereniging Heemschut verzetten zich lang tegen de sloop, maar vergeefs. Ondanks een negatief advies van de commissie bezwaar en beroep werd het pand toch van de gemeentelijke monumentenlijst afgevoerd. Nadat de bestuursrechter het beroep van Heemschut had afgewezen, werd de volgende dag het circa 150 jaar oude hallenboerderijtje al afgebroken en afgevoerd. 

Overeenkomst

Bij de planvorming van de Rabobank, die op een zichtlocatie langs de N34 werd gebouwd, heeft de gemeente met de aannemer afgesproken dat het karakteristieke schoenmakershuisje, waarin Ep Breukelman als laatste generatie schoeisel lapte, circa twintig meter verderop herbouwd zou worden. In de exploitatieovereenkomst tussen gemeente en aannemer is vastgelegd dat de 'historische verschijningsvorm' behouden moest blijven. 

Parkeerplaats

Maar het terrein waarop herbouw zou moeten plaatsvinden is al enkele jaren ingericht als tijdelijke parkeerplaats bij de bank, verhard met betonnen 'stelconplaten'. ,,De eerste jaren werd dat terrein wel veel gebruikt, maar tegenwoordig werken er veel minder mensen bij de bank en staat de tijdelijke parkeerplaats meestal leeg. Drie weken lang ben ik twee keer per dag gaan kijken en de parkeerplaats was altijd leeg of vrijwel leeg'', verzekert de 65-jarige geboren en getogen Hardenberger. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders niet aan de afspraken houdt. ,,Oud-wethouder René de Vent zei destijds in 2012 letterlijk in een nieuwsuitzending van TV Oost dat dit huisje niet zou verdwijnen maar tien meter verder zou worden herbouwd.'' Dus stuurde hij afgelopen voorjaar een mail aan de inmiddels afgezwaaide PvdA-wethouder met de vraag hoe het stond met de herbouw. Die antwoordde dat er nog geen herbouw kon plaatsvinden omdat op dat perceel nu nog het tijdelijke parkeerterrein ligt. 

Nieuwe raad

Wendt heeft zijn hoop nu gevestigd op de Hardenbergse politiek, en wendde zich daarom dinsdagavond als inspreker tot de raadsleden. Hij riep de nieuwe gemeenteraad op in actie te komen 'zodat dit nieuwe en jonge college kan laten zien dat ze mooie woorden en beloftes van het vorige college kan omzetten in daden'. CDA-raadslid Arjen Roelofs zei dinsdagavond in een eerste reactie al dat zijn fractie met dit onderwerp bezig is. Woordvoerder Carina van der Veer laat namens het Hardenbergse college weten dat herbouw op korte termijn niet mogelijk is vanwege de tijdelijke parkeerplaats. ,,Maar de verplichting blijft staan, het zal er toch eens van moeten komen.''

Volledig scherm
Jan Wendt op de tijdelijke parkeerplaats naast de Rabobank waar herbouw van het 'schoenmakershuisje' moet plaatsvinden. © Frank Uijlenbroek
 1. Agrarisch datingbureau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurrentie van Tinder’
  PREMIUM

  Agrarisch datingbu­reau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurren­tie van Tinder’

  Twee touringcars vol en een bestelbusje met baby's, dat moet zo'n beetje de oogst zijn van zes jaar Farmers4Love. En vast een hoop verborgen liefdes. De agrarische datingsite waar boeren en boerinnen elkaar voor het leven weten te vinden, houdt er over krap een maand echter mee op. Te veel concurrentie van de Tinders, Lexa’s en de Peppers van deze wereld, en de man-vrouwverhouding loopt een beetje uit de pas. ,,Willen we mee, dan zouden we ook niet-agrariërs bij Farmers4Love toe moeten laten. Maar dan gaan we op in de massa, en dat willen we niet.”
 2. Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfplukkers jaar in - jaar uit terug komen’
  PREMIUM
  Video

  Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfpluk­kers jaar in - jaar uit terug komen’

  Zelf ons maaltje fruit, groente of een bos bloemen van het veld plukken, het raakt steeds meer in. Fruittelers met zelfpluktuinen beleven hoogtijdagen nu bessenstruiken vol hangen met vruchten. Veldboeketten zijn al zo hot dat de supermarkt ze ook verkoopt, maar de echte bloemenliefhebber trekt liever zelf het veld in. Wie groente van eigen tuin wil, hoeft de schoffel niet meer ter hand te nemen. Een abonnement en je oogst je eigen bloemkool.

Vechtdal