Volledig scherm
Foto ter illustratie. Politie Hardenberg waarschuwt voor lachgas: 'lijkt wel een nieuwe trend'. © Sandra Zeilstra

Politie Hardenberg waarschuwt voor lachgas: 'lijkt wel een nieuwe trend'

Lachgas is niet om te lachen. Die boodschap wil de politie Hardenberg overbrengen via Facebook.  De politie wil jongeren en hun ouders waarschuwen voor de gevaren van lachgas, omdat ze steeds vaker lachgaspatronen en ballonnen vinden bij grote feesten.

,,Bij de Gramsberger feestweek en de Dedemsvaria hebben we veel lachgaspatronen gevonden", vertelt Bas Huizing, jeugdagent in Hardenberg. ,,Het lijkt wel een nieuwe trend onder de jeugd, daarom willen we graag de gevaren uitleggen aan ouders en jeugd."

,,De laatste weken zien we steeds vaker dat jeugdigen lachgaspatronen kopen en dan dit gas inhaleren met behulp van een ballonnetje", schrijft de politie op Facebook. ,,De jeugd gebruikt dit om in een bepaalde roes te komen."

Sigarettenpakje

Huizing: ,,Ik denk dat veel ouders niet van het bestaan weten. Als ze een pakje sigaretten vinden, weten ze gelijk wat er aan de hand is. Lachgasbuisjes worden door ouders vaak niet herkend en ballonnen lijken heel onschuldig."

De politie ziet het lachgas nog niet als groot probleem, maar wil wel dat de gebruikers van lachgas de gevaren inzien. ,,Inhaleren van lachgas klinkt onschuldig en is ook niet verboden, maar het is zeker niet zonder risico's", schrijven ze daarom op Facebook. ,,Het inhaleren van lachgas brengt o.a. de volgende risico met zich mee: Bevriezing van de longen, zuurstoftekort in de hersenen, gevolgen bij zwangerschap, reactievermogen en oorpijn/gehoorschade", vervolgen ze het bericht.

Toename

,,Het gebeurt volgens mij nu meer dan voorheen", zegt Huizing. ,,Vorig jaar heb ik er bijna niks over gehoord. Je kon het dit jaar gewoon bij horecagelegenheden kopen. Met die mensen gaan we in gesprek om verkoop te voorkomen."

Het gebruik van lachgas is niet verboden en dat maakt het voor de politie moeilijk. ,,Dan zou het makkelijk zijn om te bekeuren. Mensen bewust maken van de gevaren is nu het beste dat we kunnen doen."

  1. Stuw De Haandrik opgekikkerd voor tweede eeuw
    VIDEO

    Stuw De Haandrik opgekik­kerd voor tweede eeuw

    Stuw De Haandrik is na een ingrijpende restauratie weer in gebruik. Ter herinnering aan deze unieke klus, waarbij de gehele stuw voor het eerst sinds de opening een eeuw geleden werd drooggelegd, plaatste waterschap Vechtstromen een herinneringsbordje op een van de muren. Leuk voor de mensen die dit waterbouwkundig erfgoed over pakweg honderd jaar weer mogen opknappen. ‘Al meer dan 100 jaar veiligheid langs de Vecht', staat er als eerbetoon aan deze ‘oude dame’, zoals de medewerkers van Vechtstromen hun paradepaardje betitelen.

Vechtdal