Volledig scherm
Foto ter illustratie. Politie Hardenberg waarschuwt voor lachgas: 'lijkt wel een nieuwe trend'. © Sandra Zeilstra

Politie Hardenberg waarschuwt voor lachgas: 'lijkt wel een nieuwe trend'

Lachgas is niet om te lachen. Die boodschap wil de politie Hardenberg overbrengen via Facebook.  De politie wil jongeren en hun ouders waarschuwen voor de gevaren van lachgas, omdat ze steeds vaker lachgaspatronen en ballonnen vinden bij grote feesten.

,,Bij de Gramsberger feestweek en de Dedemsvaria hebben we veel lachgaspatronen gevonden", vertelt Bas Huizing, jeugdagent in Hardenberg. ,,Het lijkt wel een nieuwe trend onder de jeugd, daarom willen we graag de gevaren uitleggen aan ouders en jeugd."

,,De laatste weken zien we steeds vaker dat jeugdigen lachgaspatronen kopen en dan dit gas inhaleren met behulp van een ballonnetje", schrijft de politie op Facebook. ,,De jeugd gebruikt dit om in een bepaalde roes te komen."

Sigarettenpakje

Huizing: ,,Ik denk dat veel ouders niet van het bestaan weten. Als ze een pakje sigaretten vinden, weten ze gelijk wat er aan de hand is. Lachgasbuisjes worden door ouders vaak niet herkend en ballonnen lijken heel onschuldig."

De politie ziet het lachgas nog niet als groot probleem, maar wil wel dat de gebruikers van lachgas de gevaren inzien. ,,Inhaleren van lachgas klinkt onschuldig en is ook niet verboden, maar het is zeker niet zonder risico's", schrijven ze daarom op Facebook. ,,Het inhaleren van lachgas brengt o.a. de volgende risico met zich mee: Bevriezing van de longen, zuurstoftekort in de hersenen, gevolgen bij zwangerschap, reactievermogen en oorpijn/gehoorschade", vervolgen ze het bericht.

Toename

,,Het gebeurt volgens mij nu meer dan voorheen", zegt Huizing. ,,Vorig jaar heb ik er bijna niks over gehoord. Je kon het dit jaar gewoon bij horecagelegenheden kopen. Met die mensen gaan we in gesprek om verkoop te voorkomen."

Het gebruik van lachgas is niet verboden en dat maakt het voor de politie moeilijk. ,,Dan zou het makkelijk zijn om te bekeuren. Mensen bewust maken van de gevaren is nu het beste dat we kunnen doen."

 1. Gramsbergen ontvangt 68 jeugdvoetbalteams uit binnen- en buitenland

  Gramsber­gen ontvangt 68 jeugdvoet­bal­teams uit binnen- en buitenland

  Na een geslaagde proef vorig jaar met 42 teams, ontvangen SV Gramsbergen en VV Raptim Coevorden zaterdag en zondag 68 jeugdteams tijdens het Easter Open-voetbaltoernooi. Niet alleen Nederlandse clubs zijn van de partij, maar ook 34 jeugdteams uit België, Denemarken, Engeland, Schotland en Wales. De internationale Easter Open-toernooien worden op meerdere plaatsen in Nederland gespeeld: een editie Zuid in Noord-Oost Brabant en Noord Limburg, een editie West in Zuid-Holland, en een editie Oost in Noordoost Overijssel en Zuidoost Drenthe.
 2. Rijdende winkel wijzigt route in Baalder

  Rijdende winkel wijzigt route in Baalder

  Han Rooth rijdt vanaf dinsdag 23 april een aangepaste route met zijn rijdende winkel in de Hardenbergse wijk Baalder. In een eerste evaluatie na de start van de rijdende winkel in oktober, bleek dat de standplaats bij sporthal De Kamp een groot succes is met een ‘constante stroom van klanten’. Maar bij de Wijkboerderij blijkt de klandizie gering en daarom vervalt die halte. Na overleg met de werkgroep die ijverde voor een rijdende winkel in de supermarktloze wijk Baalder komen hiervoor meerdere locaties in de plaats.
 1. Recreatievaart wacht met smart op Vechtvlinder-sluizen
  PREMIUM

  Recreatie­vaart wacht met smart op Vechtvlin­der-slui­zen

  Op de donderdag voor Pasen start traditiegetrouw de recreatievaart op de Overijsselse Vecht. Het hart van menig watersportliefhebber klopt deze jaargang extra snel omdat de hele rivier binnenkort eindelijk bevaarbaar is, vanaf de Duitse grens bij De Haandrik tot aan de monding in het Zwarte Water bij Zwolle. Dat is te danken aan de sluizen die zijn aangelegd naast de stuwen bij Diffelen en Junne. Er is echter één probleem: die nieuwe sluizen gaan pas op 1 juni open omdat de innovatieve zelfbedieningssystemen de komende weken eerst nog getest moeten worden.
 2. Uitbreiding Hardenbergs bedrijventerrein Broeklanden nog dit jaar bouwrijp

  Uitbrei­ding Harden­bergs bedrijven­ter­rein Broeklan­den nog dit jaar bouwrijp

  Hardenberg begint in het derde kwartaal van dit jaar met het bouwrijp maken van bedrijventerrein Broeklanden-Zuid. Het medio februari door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan is inmiddels onherroepelijk geworden. De kavels bedrijfsterrein die samen twintig hectare meten, moeten nog dit jaar bouwrijp zijn. Ondernemers kunnen kiezen uit grote kavels, die de gemeente met veel flexibiliteit gaat uitgeven. Op woensdag 8 mei wordt een inloopbijeenkomst over het plan gehouden.

Vechtdal