Volledig scherm
Het plukveldje aan de Baron van Dedemlaan in Dedemsvaart © wijZijn.tv

Populaire plukveldjes in Hardenberg zijn onverhoopt dorre vlaktes geworden

Honderden reacties kwamen binnen toen de gemeente Hardenberg vroeg waar er plukveldjes moesten komen. Dolenthousiaste Hardenbergers stuurden massaal hun idee in, in de hoop dat er een plukveldje bij hun in de buurt kwam. Twintig locaties werden uitgekozen en in april gingen de eerste zaadjes de grond in. Maar in plaats van een schitterende bloemenzeeën, liggen de veldjes er nu zielig en verloren bij. Hoe kan het dat de plukveldjes uitgemond zijn in de kale, dorre vlaktes? 

Quote

Misschien gaan we er nog snelgroei­en­de plantjes bij zaaien, zodat het nog wat wordt

Gitta Luiten, Wethouder gemeente Hardenberg

Tegenover de brandweerkazerne in Hardenberg zijn wel wat bloemetjes te ontdekken, maar dat is een uitzondering. Bij de andere plukveldjes is nauwelijks iets te plukken. De weersomstandigheden hebben roet in het eten gegooid, volgens wethouder Gitta Luiten.  ,,Na het inzaaien was het zes weken droog’’, legt ze zuchtend uit. ,,Daarna kwam er ineens een hoosbui, alles werd weggespoeld. Alleen het plukveldje bij de brandweerkazerne is een beetje gelukt.’’ 

Bij zaaien

Er is echter ook goed nieuws: de tweejarige plantjes gaan wel goed en maken volgend jaar hun opwachting in de plukveldjes. Luiten: ,,Je kunt al zien dat die plantjes wel gaan komen, dat is mooi. Maar dat duurt dus nog even.’’ De gemeente wil toch nog proberen of de plukveldjes dit jaar nog te redden zijn. ,,Misschien gaan we er nog snelgroeiende plantjes bij zaaien, zodat het nog wat wordt’’, vertelt Luiten. ,,We laten het er niet bij zitten in ieder geval. We hebben echt pech gehad met het weer, maar we laten ons niet uit het veld slaan’’, vervolgt ze monter. 

 1. Agrarisch datingbureau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurrentie van Tinder’
  PREMIUM

  Agrarisch datingbu­reau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurren­tie van Tinder’

  Twee touringcars vol en een bestelbusje met baby's, dat moet zo'n beetje de oogst zijn van zes jaar Farmers4Love. En vast een hoop verborgen liefdes. De agrarische datingsite waar boeren en boerinnen elkaar voor het leven weten te vinden, houdt er over krap een maand echter mee op. Te veel concurrentie van de Tinders, Lexa’s en de Peppers van deze wereld, en de man-vrouwverhouding loopt een beetje uit de pas. ,,Willen we mee, dan zouden we ook niet-agrariërs bij Farmers4Love toe moeten laten. Maar dan gaan we op in de massa, en dat willen we niet.”
 2. Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfplukkers jaar in - jaar uit terug komen’
  PREMIUM
  Video

  Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfpluk­kers jaar in - jaar uit terug komen’

  Zelf ons maaltje fruit, groente of een bos bloemen van het veld plukken, het raakt steeds meer in. Fruittelers met zelfpluktuinen beleven hoogtijdagen nu bessenstruiken vol hangen met vruchten. Veldboeketten zijn al zo hot dat de supermarkt ze ook verkoopt, maar de echte bloemenliefhebber trekt liever zelf het veld in. Wie groente van eigen tuin wil, hoeft de schoffel niet meer ter hand te nemen. Een abonnement en je oogst je eigen bloemkool.

Vechtdal