Volledig scherm
© Thinkstock

Prins succesvol als pure positivo

HARDENBERG/OMMEN - De lijfspreuk van ondernemer Robert Prins klinkt een beetje zweverig. ‘Wat je geeft, krijg je terug’. De 34-jarige Hardenberger heeft het waarschijnlijk scherp gezien, want zakelijk is hij bezig aan een succesverhaal. Als 21-jarige begon hij een eigen sportzaak en onlangs heeft hij zijn onderneming uitgebreid met een vestiging in Ommen. De winkel aan de Admiraal Helfrichstraat in Hardenberg is net heropend na een ingrijpende opfrisbeurt.

Opmerkelijk genoeg was 2015 voor Robert Prins en zijn echtgenote Karin een jaar met twee zware dompers. Beiden kregen te horen dat ze kanker onder de leden hadden: hij een melanoom, zij een zeer verdacht plekje in de borst. „Dan heb je het gevoel of je van twintig hoog naar beneden valt”, omschrijft Prins de privé-situatie. „We hebben heel veel steun gehad en kregen zelfs van klanten bloemen thuisbezorgd. Daar krijg je energie van, hoor. We hebben er heel veel positiefs uitgehaald. Het is toch wat als je zoiets allebei voor de kiezen krijgt... Dat positieve heeft ons zeker geholpen en nu ziet het voor ons allebei een stuk beter uit.”

Voor Robert Prins meteen het sein om ook zakelijk door te pakken. In Ommen kreeg hij de gelegenheid om een sportzaak over te nemen en dat was meteen een kans om zijn beste verkoper Rick Reins een podium te bieden. „Rick werkt al tien jaar bij ons, hij was toe aan wat nieuws.”

Startsein
Vervolgens werd duidelijk dat Perry Sport ook uit het Hardenbergse straatbeeld zou verdwijnen. Robert Prins: „Dat was hét startmoment voor een grondige verbouwing. We hadden helemaal geen verkeerde winkel, maar nu komen mensen binnen die ‘wow wat gaaf’ zeggen. De nieuwe sportzaak moest beleving uitademen en dat is gelukt. Al moet ik toegeven dat het mazzel is dat we Ronaldo in het shirt van Portugal aan de muur hebben.”

Sponsoring
Waar veel ondernemers vandaag de dag klagen over een gebrek aan omzet, is Prins een pure positivo. ,,Ik ben hier als broekie begonnen, eerst heette het Sport 2000. Ik wilde de local hero (plaatselijke held, red.) worden, we braken met de vaste inkooporganisatie en begonnen echt voor onszelf. Ik ben zelf gek van sport, het is heerlijk werk om te doen en dat plezier straal ik ook uit. Wij moeten het hebben van de plaatselijke bevolking en dus moeten we wat terugdoen. Dat doen we via sponsoring van evenementen en samenwerking met clubs.” Prins speelt zelf nog zaalvoetbal, bij HHC, en doet aan hardlopen bij Spurt ’88. Het is dat hij ook nog een gezin met drie kinderen en de zaak heeft, anders was hij in nog veel meer takken van sporten actief.

Kracht
Het ‘geheim’ achter zijn zakelijk succes volle ondernemingwinkels is geen ingewikkelde formule: „Wij hebben geweldig personeel, dat is een kracht. Dat we dit pand destijds konden kopen scheelt enorm in de kosten. We hebben er bovendien zóveel plezier in. Dan is keihard werken en de mogelijkheden opzoeken prettig. De grote ketens vallen misschien om, hier om mij heen gaat het met meer middenstanders goed. Kijk naar de slager hiernaast, Gerard Hoff, die doet het geweldig. Martins Menswear doet het ook goed. Sommige ondernemers zullen het lastig hebben, maar ik geloof dat je absoluut succes hebt als je er keihard voor gaat.”

Vechtdal