Ook buiten jachtvelden mag nu gejaagd worden op wilde zwijnen.
Volledig scherm
Ook buiten jachtvelden mag nu gejaagd worden op wilde zwijnen. © ANP XTRA

Provincie Overijssel voert jacht op zwijnen op

De provincie heeft de mogelijkheden voor jagers voor het afschieten van wilde zwijnen groter gemaakt. In zestien gemeenten in het oosten van Overijssel mag er nu een uur voor zonsopkomst tot twaalf uur ’s in de nacht worden geschoten op de dieren.

Gemeenten

De nieuwe regels gelden voor Hardenberg, Hellendoorn, Ommen, Rijssen-Holten en de Twentse gemeenten. Eerder mocht schieten op zwijnen in deze gemeenten alleen tijdens de dagperiode. Ook op gronden die niet aangemerkt zijn als jachtveld mag nu gejaagd worden, als grondeigenaren daarvoor toestemming hebben gegeven.

Engbertsdijksvenen

Een woordvoerder laat weten dat de provincie uitgaat van een ‘minimale stand’ van het wild zijn in Overijssel. Het aantal wilde zwijnen mag niet te hard groeien. Het hele jaar mag er gejaagd worden. In het Natura2000-gebied Engbertsdijksvenen mag er ook ’s nachts gejaagd worden met een geweer en een restlichtversterker. De maatregelen staan voorlopig los van de Afrikaanse Varkenspest, die in september in België werd geconstateerd. ,,Mocht de Afrikaanse Varkenspest voor gaan komen, nemen we uiteraard, net zoals andere provincies en het Rijk, extra maatregelen.”

Zorgen

Boeren rond het natuurgebied Engbertsdijksvenen zijn al langer bezorgd over de toenemende overlast door wilde zwijnen. Een jaar geleden woonden er zo'n vijftig tot zestig zwijnen in het gebied. Geschat werd dat er toen zo'n twintig landbouwbedrijven kampen met schade door de zwijnen. Het ging om bedrijven in de gemeenten Twenterand en Hardenberg.

Vechtdal