Volledig scherm
De Aldi in de Julianastraat in Dedemsvaart. © Google Streetview

Raad van State gaat ‘Europees’ in kwestie Aldi Dedemsvaart

De Raad van State gaat in de Dedemsvaartse Aldi-kwestie nauwkeurig onderzoeken of het Overijsselse en Hardenbergse detailhandelsbeleid in overeenstemming is met de Europese Dienstenrichtlijn. Dat bleek vandaag tijdens een rechtszaak in Den Haag.

Het ging om een tweede rechtszitting in het slepende conflict over de verhuisplannen van Aldi. Die wil naar het Mercatorterrein in Dedemsvaart verhuizen, omdat de discountsupermarkt op de huidige locatie aan de Julianastraat niet meer kan uitbreiden. Afgelopen juli behandelde de Raad al de meeste bezwaren van Aldi tegen de weigering van de gemeente Hardenberg om een bestemmingsplan voor de verhuizing vast te stellen. Toen gaf de gemeente aan dat de strenge Overijsselse Verordening Ruimte vestiging van supermarkten buiten de winkelcentra van steden en dorpen verbiedt. 

Concurrentiebeperking

Volgens Aldi is dat beleid in strijd met de Europese Dienstenrichtlijn. Want de richtlijn verbiedt oneigenlijke concurrentiebeperkingen. De Raad van State kon afgelopen juli niet ingaan op die principiële kwestie omdat toen maar één rechter de zaak behandelde. Dergelijke principiële kwesties moeten altijd door een zogenoemde meervoudige kamer van de Raad van State behandeld worden. Om die reden zaten er vandaag drie rechters die de raadslieden van Aldi en de gemeente Hardenberg het hemd van het lijf vroegen met betrekking tot de uitleg van de Europese Dienstenrichtlijn.

Kernen

Volgens Hardenberg is het provinciale en gemeentelijke detailhandelsbeleid niet in strijd met de Dienstenrichtlijn. Die Europese richtlijn zou ruimtelijke beleid om detailhandel, zoals supermarkten, alleen in de kernen toe te staan niet verbieden. Grootschalige en volumineuze detailhandel mag wel rond de kernen en op bedrijventerreinen zitten, menen de overheden. 

Aldi vindt dat Hardenberg zich ten onrechte achter het provinciale beleid verschuilt en stelt dat de gemeente op basis van de Dienstenrichtlijn best kan afwijken van het verbod om supermarkten buiten het centrum te hebben. De Lidl zit immers ook buiten het centrum, vlak bij de N377. Mocht de Raad in een uitspraak de discountsupermarkt op het punt van de Dienstenrichtlijn in het gelijk stellen, dan heeft dat niet alleen gevolgen voor de verhuizing van de Aldi naar het Mercatorplein, maar ook voor het ruimtelijke detailhandelsbeleid van de provincie en Overijsselse gemeenten. 

Uitspraak volgt binnen enkele weken.

Vechtdal