Exterieur van de Raad van State
Volledig scherm
Exterieur van de Raad van State © ANP XTRA

Raad van State wil weten waarom Aldi niet naar Mercator-terrein in Hardenberg kan

De gemeente Hardenberg krijgt vijf maanden de tijd om de Raad van State om nog eens haarfijn duidelijk te maken waarom de Aldi in Hardenberg echt niet van de Julianastraat naar het Mercator-terrein kan verhuizen.

Als de gemeente dat niet kan uitleggen, dan is dat in strijd met Europese mededingingsregels zoals neergelegd in de Dienstenrichtlijn, zo blijkt vandaag uit een tussenuitspraak van de Raad van State. 

Hardenberg meent dat supermarkten in het centrum van de steden en dorpen horen en niet op bedrijventerreinen aan de rand. De Raad stelt evenwel vast dat de huidige vestiging van Aldi al buiten het winkelcentrum van Dedemsvaart ligt. Verder bleek eerder al dat er niet of nauwelijks ruimte is voor nog een supermarkt in het centrum. 

Dicht bij

Verder wees Hardenberg de verplaatsing af omdat de Aldi dan te dicht bij de Lidl zou komen. De Lidl ligt immers al buiten het centrum vlak bij de provinciale weg. Ook die redenering kan het hoogste bestuursrechtscollege niet goed plaatsen. Want de Aldi ligt op dit moment dichter bij de Lid, dan wanneer Aldi naar het Mercator-terrein verhuist. Bovendien is de Raad niet erg onder de indruk van de bewering van Hardenberg dat als Aldi toestemming krijgt om naar het Mercator bedrijventerrein te verhuizen, de gemeente veel meer dienstverlenende bedrijven op het Mercator moet toelaten. 

Hoe dan ook heeft de gemeenteraad van Hardenberg nog wel het één en ander uit te leggen. Of ze moet Aldi alsnog toestemming geven om te verhuizen. Welke beslissing het ook wordt, de gemeenteraad krijgt daar twintig weken de tijd voor. Daarna volgt waarschijnlijk een tweede zitting, of direct een einduitspraak. Wordt vervolgd.

Vechtdal