Volledig scherm
© Thinkstock

Recreatieplas Collendoorn via tunnel bereikbaar voor parkgasten

COLLENDOORN - Om de in Collendoorn aan te leggen recreatieplas bereikbaar te maken voor gasten van Vakantiepark PonyparkCity moet er een tunnel worden aangelegd onder de Luggersweg.

Het plan om een deel van de weg af te sluiten en bij het park te trekken, zoals parkeigenaar Gerard Bembom heeft voorgesteld, krijgt niet de goedkeuring van de gemeente Hardenberg. "De Luggersweg heeft als openbare weg nog een zodanige functie als toeristische fiets- en wandelroute dat deze behouden dient te blijven", meldt de gemeente Hardenberg. Het alternarief is een tunnel.

PonyparkCity
De toekomstige recreatieplas is nu nog in gebruik bij Roelofs Zandwinning uit Den Ham, maar de zandwinning stopt in 2018. Gerard Bembom wil de zandwinplas graag bij zijn PonyparkCity betrekken en in gebruik nemen als zwemplas. Hij heeft daarvoor 'groen licht' gekregen van de gemeente Hardenberg. Maar aan benodigde bestemmingsplanwijziging zijn wel de nodige voorwaarden verbonden.

Zo mag de plas alleen worden gebruikt voor gasten van PonyparkCity en inwoners van Collendoorn en Collendoornerveen. Om openbaar gebruik, zoals bij de Oldemeijer in Rheeze en de Spartelvijver in Sibculo, te voorkomen moet de plas volledig worden afgesloten met hekwerk. Gasten PonyparkCity en de lokale bevolking kan dan via het park en een tunnel onder de Luggersweg naar de zwemplas.

Zwemplas
Het is de bedoeling om na het beëindigen van de zandwinning het eerste deel van de plas, dat het dichtst bij het vakantiepark ligt, in te richten als zwemplas met strand en diverse speelvoorzieningen. Er mag van de gemeente een servicegebouw met kleedruimten en sanitaire voorzieningen en een opslagruimte voor onder meer strandstoeltjes en parasols worden gebouwd.

Het overige deel van het terrein is bestemd voor natuurontwikkeling en extensieve dagrecreatie. In het laatste geval wordt onder meer gedacht aan de aanleg van een ruiterpad rondom de hele plas.

Vechtdal