Volledig scherm
De regenboogvlag bij het gemeentehuis van Hardenberg. Foto: Cor van Dalen

Regenboogvlag wappert fier in Hardenberg

HARDENBERG - De vlag aan de mast in het park voor het gemeentehuis in Hardenberg wappert fier. Maar het is niet de bekende nationale driekleur.

Ter gelegenheid van Coming Out Dag heeft gemeentebode Jan van der Kamp de regenboogvlag gehesen. Hardenberg is daarmee één van de 130 gemeenten die dit heeft gedaan, naast bijvoorbeeld Zwolle, Kampen, Dronten, Deventer en Raalte. Die 130 is een forse stijging ten opzichte van vorig jaar (80) en volgens het COC een recordaantal. Maar er is nog wel werk aan de winkel. Want het is nog maar één-op-drie gemeenten in ons land, ondanks een oproep van Mr. Gay Netherlands, Tom van den Nieuwenhuijzen in een open brief aan de gemeenten.

Acceptatie
Op initiatief van de D66-fractie heeft ook Hardenberg zich geschaard achter de gemeenten die op deze wijze tijdens de Coming Out Dag uiting geven aan de bevordering van de sociale acceptatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Na het twee weken geleden raadsbreed genomen besluit moest er nog wel in allerijl een vlag worden aangeschaft (kosten 32 euro) want er lag geen regenboogvlag in de kast.

Niet iedereen begrijpt overigens de betekenis van de veelkleurige gestreepte vlag. Het is de werklieden bij de flat tegenover het gemeentehuis niet eens opgevallen dat niet het roodwitblauw aan de mast wappert. Bij de geldautomaat zijn de meningen verdeeld. "Goed dat er aandacht is voor homo's, want iedereen in deze wereld is gelijk, toch", zegt een jonge vrouw. Een dame met grijs haar is het daar wel mee eens. "Maar daarom hoef je toch niet een speciale vlag te hijsen. Er zijn zoveel van die speciale dagen. Welke vlag hangt er dan morgen", zo vraag ze zich af. "Dan kun je wel aan de gang blijven."

Vechtdal