Volledig scherm
Personeel van bakkerij Olsman staat met de bollen in de winkel, in plaats van buiten, in een speciale oliebollenkar. Eigen foto

Rel rond oliebollenkraam in Hardenberg

HARDENBERG - Er is in Hardenberg ophef ontstaan over de oliebollenkraam van Bakkerij Olsman. Nadat die jaren voor de winkel in de Voorstraat heeft gestaan in de laatste weken van het jaar, mag dat niet meer van de gemeente Hardenberg. Op social media wordt er schande van gesproken en ook de bakker, die tientallen steunbetuigingen heeft gekregen, is 'not amused'.

Het probleem zit hem in de overname van de bakkerij. Sander en Hanneke Borgman uit Almelo hebben die op 1 september overgenomen van de familie Olsman. Met behoud van de bij klanten vertrouwd klinkende naam, personeelsleden, assortiment én de oliebollenkar die Henk Olsman ieder jaar voor de deur zet.

Vergunning
,,Ik had de kar nog niet opgehaald uit de stalling en achter de bakkerij neergezet, toen iemand van de gemeente belde en begon over de vergunning. 'Die is aangevraagd en verleend' was mijn reactie. Waarop de ambtenaar mij doodleuk meedeelde dat de vergunning niet meer geldig is. Hij legde uit dat de vergunning persoonsgebonden is en geldt voor Henk Olsman. Maar er staat toch echt Bakkerij Olsman op, en dat ben ik nu." Sander Borgman kan hoog en laag springen, de gemeente is onvermurwbaar. "Ze gooien het ineens op de voorschriften voor brandveiligheid en zeggen dat de oliebollenkar de laatste jaren al is gedoogd."

'Ondernemer pesten'
De gemeente bood Borgman nog wel een standplaats achter zijn bakkerij aan op de Markt. Dat heeft hij vriendelijk afgeslagen. ,,Dat is op dik 75 meter afstand van de winkel. Dan moet ik extra personeel inhuren. Als de oliebollenkraam voor de zaak staat is dat niet nodig en versterkt het de omzet. Ondertussen is hij wel klaar met de onwillige houding van de gemeente.'' Het riekt volgens de bakker naar 'ondernemertje pesten'. ,,Om toch oliebollen te kunnen bakken heb ik de apparatuur uit de kraam gesloopt en in de bakkerij neergezet. Daar ga ik bakken en verkopen doen we in de winkel. Ideaal is het niet want in de weken voor Kerst is het natuurlijk razend druk, maar het kan niet anders."

Vechtdal