Rent er een wolf door de straten van Overijssel?

video'Wolf in Sibculo'. Met die kop gaat een video rond op het internet. Te zien is hoe het grote beest over de stoep in het Overijsselse dorp rent. Maar is het wel een echte wolf?

Eddie Wolters uit Sibculo zit op zijn werk als hij een berichtje binnenkrijgt. Een video met daarop een 'wolf' die rondloopt in het dorp. Of is het soms het dier van Wolters? ,,Buurtgenoten hadden de hond zien rondlopen'', legt hij uit. 

Het dier op de video lijkt verdacht veel op Canto, een van zijn drie Tjechoslowaakse wolfshonden die hij thuis heeft zitten. Wolters belt zijn buurvrouw om te vragen ze een kijkje wil nemen bij hem thuis. Daar treft zij Canto aan, samen met de andere twee honden. 

Toch weet Wolters zeker dat het Canto is op de video die rondgaat op websites als Dumpert en VK Mag. Dat zou betekenen dat de hond over een schutting van twee meter is gesprongen. En weer terug is gekomen. Maar ook een buurvrouw bevestigt op Facebook dat het om de hond van Wolters gaat. 

Spits

Volledig scherm
Canto, de Tjechoslowaakse wolfshond van Eddie Wolters © Eddie Wolters

Ook Leo Linnartz van Wolf in Nederland geeft aan dat het dier op de video een wolfshond is en niet een wolf. ,,De staart is lang en gekruld, een belangrijk kenmerk van een wolfshond. De oren zijn daarnaast lang en spits, terwijl oren van een wolf korter en rond zijn.'' 

Ondanks dat Canto duidelijk een wolfshond is, gebeurt het Wolters vaker dat hij gebeld wanneer ergens een mogelijke wolf wordt gezien. ,,Toen vorige week de wolf bij Kloosterhaar werd aangetroffen, werd ik ook gebeld. Of dat niet eentje van ons was? Gelukkig niet. Dat was een echte.''

  1. 'Gerechtigheid': raadsleden in kleine gemeenten gaan twee keer zoveel verdienen
    PREMIUM

    'Gerechtig­heid': raadsleden in kleine gemeenten gaan twee keer zoveel verdienen

    Raadsleden uit kleine gemeenten als Hattem, Olst-Wijhe en Urk gaan fors meer verdienen. Van Minister Kajsa Ollongren krijgen raadsleden uit gemeenten tot 24.000 inwoners meer poen als blijk van waardering. Wie nu in Hattem zetelt mag met terugwerkende kracht 959 euro per maand bijschrijven, een ruime verdubbeling van de huidige vergoeding. Maar betaalt zich dat ook uit in kwaliteit? ,,Een pizzabezorger kreeg nog meer.”

Vechtdal