Volledig scherm
In het gemeentehuis van Hardenberg is besloten de oude stadsmuur te herstellen. © Wouter Borre

Restauratie stadsmuur bij Wilhelminaplein in Hardenberg

De oude stadsmuur bij het Wilhelminaplein in Hardenberg wordt gerestaureerd. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De stadsmuur moet daarvoor wel eerst worden afgebroken.

De stadsmuur is in 1230 gebouwd en in 1962 gerestaureerd. De muur dient als keerwand voor het hoger gelegen Wilhelminaplein. Een aantal jaar geleden is een deel van buitenkant van de muur ingestort. Vermoedelijke oorzaak is dat de binnenkant van de muur is uitgespoeld door water. Nu de herinrichting van het Wilhelminaplein bijna afgerond is, wordt ook de stadsmuur hersteld.

Onderzoek

Voordat de muur kan worden hersteld, is onderzoek gedaan. De muur bestaat uit een bijzondere steensoort, namelijk ijzeroer. Dat deze steensoort is gebruikt voor de muur, is vrij bijzonder in Nederland. Dat maakt dat het belangrijk om de muur goed te restaureren. Daarnaast is het een rijksmonument. De manier waarop de stadsmuur wordt hersteld moet goedgekeurd worden door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). Inmiddels heeft het RCE in ieder geval de plannen goedgekeurd.

Gespecialiseerd bedrijf

Voordat de restauratie van de stadsmuur kan beginnen, is de gemeente op zoek naar een bedrijf die gespecialiseerd is in werken met bijzondere steensoorten en restauratiewerkzaamheden. De muur moet eerst afgebroken worden, om de binnenkant goed te kunnen herstellen. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat water de mortel tussen de stenen niet kan wegspoelen. De stenen worden genummerd, zodat ze bij de opbouw op dezelfde plek komen te liggen. Zo verandert de muur niet, maar kan het wel weer een aantal eeuwen dienen als laatste stukje stadsmuur van Hardenberg. Wanneer de werkzaamheden beginnen en afgerond worden, is nu nog niet bekend.

  1. Veldzicht doet aangifte na protestborden tegen vluchtelingen in Balkbrug: ‘Wij laten ons niet intimideren’
    PREMIUM

    Veldzicht doet aangifte na protestbor­den tegen vluchtelin­gen in Balkbrug: ‘Wij laten ons niet intimide­ren’

    ‘Veldzicht en Balkbrug zijn al 125 jaar nauw met elkaar verbonden, daar zal deze protestactie op geen enkele wijze verandering in brengen.’ Het zijn duidelijke woorden van de directie van Veldzicht, als reactie op de protestactie eerder deze week. Veldzicht laat weten dat ze aangifte hebben gedaan en zich niet laten intimideren. Ook de inwoners van Balkbrug zijn niet te spreken over de spandoeken die door een actiegroep opgehangen zijn. Waar bemoeien ze zich mee?

Vechtdal