In het gemeentehuis van Hardenberg is besloten de oude stadsmuur te herstellen.
Volledig scherm
In het gemeentehuis van Hardenberg is besloten de oude stadsmuur te herstellen. © Wouter Borre

Restauratie stadsmuur bij Wilhelminaplein in Hardenberg

De oude stadsmuur bij het Wilhelminaplein in Hardenberg wordt gerestaureerd. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De stadsmuur moet daarvoor wel eerst worden afgebroken.

De stadsmuur is in 1230 gebouwd en in 1962 gerestaureerd. De muur dient als keerwand voor het hoger gelegen Wilhelminaplein. Een aantal jaar geleden is een deel van buitenkant van de muur ingestort. Vermoedelijke oorzaak is dat de binnenkant van de muur is uitgespoeld door water. Nu de herinrichting van het Wilhelminaplein bijna afgerond is, wordt ook de stadsmuur hersteld.

Onderzoek

Voordat de muur kan worden hersteld, is onderzoek gedaan. De muur bestaat uit een bijzondere steensoort, namelijk ijzeroer. Dat deze steensoort is gebruikt voor de muur, is vrij bijzonder in Nederland. Dat maakt dat het belangrijk om de muur goed te restaureren. Daarnaast is het een rijksmonument. De manier waarop de stadsmuur wordt hersteld moet goedgekeurd worden door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). Inmiddels heeft het RCE in ieder geval de plannen goedgekeurd.

Gespecialiseerd bedrijf

Voordat de restauratie van de stadsmuur kan beginnen, is de gemeente op zoek naar een bedrijf die gespecialiseerd is in werken met bijzondere steensoorten en restauratiewerkzaamheden. De muur moet eerst afgebroken worden, om de binnenkant goed te kunnen herstellen. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat water de mortel tussen de stenen niet kan wegspoelen. De stenen worden genummerd, zodat ze bij de opbouw op dezelfde plek komen te liggen. Zo verandert de muur niet, maar kan het wel weer een aantal eeuwen dienen als laatste stukje stadsmuur van Hardenberg. Wanneer de werkzaamheden beginnen en afgerond worden, is nu nog niet bekend.

  1. Reisagentes uit Hardenberg starten t-shirtactie om reisbranche te steunen: ‘Bali er ook zo van?’
    PREMIUM

    Reisagen­tes uit Hardenberg starten t-shirtactie om reisbran­che te steunen: ‘Bali er ook zo van?’

    Reisagentes Antoinette Nicolai van YourTravel en Janneke Eggengoor van The Travel Club uit Hardenberg snappen het chagrijn wel bij al die mensen die hun vakantie in rook zagen zien opgaan. ,,Maar we wilden ook iets positiefs tegenover al die negativiteit zetten”, vertelt Nicolai. Vandaar een t-shirtactie als ‘pleister op de wonde’ voor de reisbranche met ludieke teksten: ‘Bali er ook zo van?’

Vechtdal