2016-07-03 17:10:30 ILLUSTRATIE - Een overvolle asbak met peuken. ANP XTRA ROOS KOOLE
Volledig scherm
2016-07-03 17:10:30 ILLUSTRATIE - Een overvolle asbak met peuken. ANP XTRA ROOS KOOLE © ANP XTRA

Ruim 220 mensen in Vechtdal doen mee aan Stoptober

Rokers in het Vechtdal hebben zich massaal opgegeven voor Stoptober. Ruim 220 mensen meldden zich maandagavond bij de start van de cursus ‘Ik stop ermee’ in Dedemsvaart.

Die cursus wordt aangeboden door de gemeenten Hardenberg en Ommen en Vitaal Vechtdal, het collectief van gezondheidsorganisaties in deze regio die een gezondere leefstijl bij een brede doelgroep wil bevorderen.

Met Stoptober worden rokers in heel Nederland opgeroepen in de maand oktober 28 dagen niet te roken. Wie eenmaal door die lastige, eerste fase heen is, heeft na 28 dagen vijf keer meer kans om blijvend te stoppen. 

Regionale campagne

Voor het vierde jaar op rij wordt tijdens de landelijke Stoptober maand een regionale ‘Stoppen met roken’-campagne gevoerd. De cursus ‘Ik stop ermee’ gaat in op de redenen waarom er wordt gerookt, waarom stoppen zo moeilijk is (fysiek en mentaal), hoe niet te stoppen en als afsluiter hoe wél te stoppen en wat precies kan worden verwacht na het stoppen.

Volgens de initiatiefnemers levert de cursus elke keer vele stoppers op. Deelnemers krijgen ondersteuning van huisartsen, gemeenten, scholen, werkgevers en zorgverleners in het Vechtdal.

Ook wordt er veel gedaan onder meer voorlichting op scholen en worden rookvrije sportterreinen bevorderd. In januari 2020, in de tijd van goede voornemens, wordt de cursus ‘Ik stop ermee’ opnieuw georganiseerd.

  1. Kanaaldrama bij Beerzerveld nadert apotheose: ‘Bloempotten rammelden in de vensterbank’
    PREMIUM

    Kanaaldra­ma bij Beerzer­veld nadert apotheose: ‘Bloempot­ten rammelden in de venster­bank’

    De ellende langs kanaal Almelo-De Haandrik bij Beerzerveld, Mariënberg en Bergentheim is voelbaar en niet te missen. Huizen zijn verzakt, kelders liepen onder en er wonen gezinnen in noodunits. De waterweg moest voor grote vrachtschepen aangepast worden, met alle gevolgen van dien. Een onafhankelijke commissie presenteert dinsdag haar onderzoeksrapport over de schade. ,,We willen genoegdoening.”

Vechtdal