Volledig scherm
Ter gelegenheid van de nationale mentitel bood Douwe Prinsse de felicitaties aan namens de gemeente. Saskia Nijman met Kereltje en haar groom Lian Rosman reden de sportwethouder even rond. foto FFU Press Agency

Saskia Nijman staat haar mannetje

BALKBRUG - Saskia Nijman is nog maar twintig jaar, maar weet precies wat ze wil: slagen in de hippische wereld. Met een eigen hengstenhouderij en fokkerij, gecombineerd met het werk van hoefsmid, gespecialiseerd in het voetenwerk van Shetland pony's. Want dat paardenras is haar lust en haar leven.


De Balkbrugse kreeg op vierjarige leeftijd haar eerste beestje en was gelijk verkocht. Eerst ging ze er op rijden, maar inmiddels maakt ze naam als menner.

Met de zelfgefokte bonte Pablo van Drieoka (koosnaam Kereltje) werd ze nationaal indoorkampioen samengestelde menwedstrijd. En later deze maand neemt ze deel aan de nationale titelstrijd op de onderdelen dressuur en vaardigheidsproef. Bij buitenwedstrijden komt daar dan nog de marathon bij, bestaande uit een weg- en een hindernisparcours. Het feit dat Saskia Nijman bij menwedstrijden uitkomt met een Shetland pony heeft voor- en nadelen. "Een Shetlander is kleiner en dus wendbaarder, maar komt op de lange stukken snelheid te kort ten opzichte van andere ponyrassen. Ik moet dus een stevige voorsprong opbouwen met de dressuurproef en de vaardigheidsproef, vaak kegeltjes rijden genoemd", zegt ze. Voor wedstrijden traint ze niet veel. "Ik denk ongeveer zeven uur in de week en dan vooral lekker het bos in om te ontspannen. Kereltje denkt enorm met mij mee. Pas kort voor een wedstrijd nemen we een dressuurproef nog eens door en dan weet hij precies wat hij moet doen", zegt ze over de negenjarige hengst. "Het is vooral een kwestie van vertrouwen hebben in elkaar." Op den duur wil ze ook met een tandem en een vierspan (" Dan moet je precies vier gelijke pony's hebben") gaan rijden.

Naast de sport houdt Saskia Nijman zich bezig met de fokkerij. In de weilanden rond het ouderlijk huis lopen vier fokmerries, waaronder de twintigjarige Danieta van het Rietgoor, de moeder van Kereltje. In totaal bezit ze twaalf bij het stamboek ingeschreven Shetland pony's en acht paarden van andere rassen, bestemd voor de handel. "De kunst van het fokken is selectief zijn. Met een goede bloedlijn, de lijnteelt blijven volgen en ik selecteer op kleur. Zwart of zwartbont, anders gaan ze weg" , zegt de zelfbewuste jongedame. Ze volgt aan De Groene Welle in Zwolle de opleiding paardenhouderij. Als ze die heeft afgerond begint ze aan de opleiding hoefsmid en wil ze een meninstructeuropleiding volgen. Dat alles met het doel een eigen bedrijf te kunnen beginnen. Van 't Deerntie is haar stalnaam. "Omdat ik in de fokkerij toch wel opval tussen veelal wat oudere mannen. Aan wedstrijden doen wat meer vrouwen mee."

Vechtdal