Volledig scherm
ANP

Sint met schoorsteenpieten naar feest in attractiepark Slagenharen

SLAGHAREN - Slagharen Attractiepark- en vakantiepark Slagharen heeft Zwarte Piet voor een deel in de ban gedaan.

Bij het Grote Sinterklaasfeest op zondag 27 november wordt de Sint ook vergezeld door een aantal schoorsteenpieten met roetvegen op het gezicht.

Neutraal
Volgens woordvoerder Niels Dijkstra probeert het park zich zo neutraal mogelijk op te stellen. "We willen niemand voot het hoofd stoten. Maar waarvoor je ook kiest, er zal altijd discussie over zijn. Er is een groep die af wil van Zwarte Piet omdat het associaties oproept met slavernij en discriminatie. Maar er zijn ook genoeg mensen die vinden dat het een kinderfeest is dat moet blijven zoals het altijd is geweest. Wij willen graag wegblijven bij die discussie en kiezen daarom voor de tussenweg."

Traditioneel zwart
Sinterklaas komt daarom met ongeveer dertig 'pieten' (de neutrale term) naar Slagharen en een deel daarvan heeft de traditionele zwarte kleur en een ander deel heeft roetvegen op het gezicht. "Andere kleuren zijn er zeker niet bij, geen groen of geel", zegt Niels Dijkstra, die aangeeft dat de parkdirectie zelf hiertoe heeft besloten. "We zijn niet benaderd door actievoerders maar kennen de maatschappelijke discussie. Daar hebben is over nagedacht en we zijn tot deze oplossing gekomen."

SBS6
Het attractiepark heeft na drie jaar afscheid genomen van SBS6 als samenwerkingspartner. De reden is volgens Dijkstra simpel: de televisiezender vroeg een steeds hogere financiële bijdrage van het park. "Daarom gaan we op eigen voet verder, al hebben we in 100%NL wel een nieuwe mediapartner." Tijdens het Grote Sinterklaasfeest zijn er in het attractiepark vanaf 's morgens half twaalf optredens van artiesten zoals Yes-R, Monique Smit, Ferry Doedens en Broederliefde en een groep danspieten. In het park ligt een gouden chocoladeletter verstopt. De vinder daarvan wint een vakantie voor het hele gezin. Er is ook een verkleedwedstrijd met leuke prijzen voor de kinderen die het beste zijn verkleed als pietje.

Vechtdal