Volledig scherm
Enkele overwegen bij Beerzerveld worden de komende dagen afgesloten vanwege werkzaamheden aan het spoor. © FFU Pres Agency

Spoor van Vechtdal naar Twente op de schop

De spoorverbinding tussen Mariënberg en Almelo wordt deze week op de schop genomen. ProRail past op dit traject spoorbermen en schouwpaden aan en vervangt spoorstaven. Bij station Vroomshoop wordt het perron beter bereikbaar gemaakt voor mindervaliden. 

De werkzaamheden beginnen vanaf de Stouwdijk in Mariënberg, waar de spoorlijn richting Twente afbuigt van de andere Vechtdallijn die vanuit Emmen naar Zwolle leidt. Tot aan de Slachthuiskade in Almelo worden de bermen naast het spoor verbeterd. 

,,De werkzaamheden bestaan uit het ingraven van kabels, verwijderen van ballast ofwel spoorgrind uit de berm, en werkzaamheden aan schouwpaden naast het spoor'', vertelt Aldert Baas, woordvoerder van ProRail in Noordoost-Nederland. Op meerdere locaties langs de lijn worden de schouwpaden en bermen opgeschoond en opgehoogd, waardoor toekomstig onderhoud aan het spoor makkelijker en beter uitgevoerd kan worden.

Gelijkvloers

Bij de overweg bij het Almelose bedrijvenpark Twente worden spoorstaven vervangen. Bij station Vroomshoop wordt de hellingbaan naar het perron minder steil gemaakt, waardoor de trein voor mensen die minder goed ter been zijn beter toegankelijk wordt. Dat past in het streven van ProRail naar 'een treinreis zonder obstakels', waardoor ook mensen met een functiebeperking zelfstandig met de trein kunnen reizen. Zo zijn op de meeste Overijsselse stations de perrons op een hoogte gebracht van 76 centimeter boven de bovenkant van de spoorstaaf, waardoor een gelijkvloerse instap mogelijk is. Vóór 2030 moeten alle perrons in heel Nederland voldoende hoog zijn.

Vertraging

Als maandag 3 september het nieuwe schooljaar in de regio Noord begint, moeten de treinen tussen Mariënberg en Almelo vice versa weer volgens dienstregeling rijden. Vanwege de werkzaamheden die afgelopen maandag zijn begonnen, is treinverkeer tot en met zondag 2 september niet mogelijk. De stations Vroomshoop, Daarlerveen en Vriezenveen zijn deze dagen gesloten. Vervoerder Arriva zet bussen in als alternatief vervoer tussen Almelo en Mariënberg. Dat levert wel vertraging op voor passagiers, ook zijn de bussen er niet op ingericht om eventuele fietsen mee te nemen.

Overwegafsluitingen

Enkele overwegen worden tijdens de werkzaamheden afgesloten, omleidingsroutes worden aangegeven met gele borden. Dat is vanaf vandaag onder meer het geval in Beerzerveld en omstreken. De overwegen in de Van Alewijkstraat-Knolsdijk en de Eerste Polderweg gaan vanaf vandaag 16.00 uur dicht tot maandag 3 september 05.00 uur. De overwegen in de Beerzerhaar, Waaijerinkweg-Schuurmanstraat en Polderweg (nabij Geerdijk) worden niet afgesloten. Hier leiden verkeersregelaars het verkeer in goede banen.

Weekend geen treinen naar Emmen

Het is voorlopig nog niet gedaan met de werkzaamheden aan de Vechtdallijnen. Zo is er op zaterdag 22 en zondag 23 september geen treinverkeer mogelijk tussen Mariënberg en Emmen. Dat heeft te maken met werkzaamheden aan het spoorwegemplacement in Coevorden, waar twee van de vijf sporen worden opgeruimd omdat die overbodig zijn geworden. Verder wordt daar een spoor vernieuwd en de bovenleiding aangepast. In dat weekeinde rijden touringcars tussen Emmen en Mariënberg. 

 1. Gramsbergen ontvangt 68 jeugdvoetbalteams uit binnen- en buitenland

  Gramsber­gen ontvangt 68 jeugdvoet­bal­teams uit binnen- en buitenland

  Na een geslaagde proef vorig jaar met 42 teams, ontvangen SV Gramsbergen en VV Raptim Coevorden zaterdag en zondag 68 jeugdteams tijdens het Easter Open-voetbaltoernooi. Niet alleen Nederlandse clubs zijn van de partij, maar ook 34 jeugdteams uit België, Denemarken, Engeland, Schotland en Wales. De internationale Easter Open-toernooien worden op meerdere plaatsen in Nederland gespeeld: een editie Zuid in Noord-Oost Brabant en Noord Limburg, een editie West in Zuid-Holland, en een editie Oost in Noordoost Overijssel en Zuidoost Drenthe.
 2. Rijdende winkel wijzigt route in Baalder

  Rijdende winkel wijzigt route in Baalder

  Han Rooth rijdt vanaf dinsdag 23 april een aangepaste route met zijn rijdende winkel in de Hardenbergse wijk Baalder. In een eerste evaluatie na de start van de rijdende winkel in oktober, bleek dat de standplaats bij sporthal De Kamp een groot succes is met een ‘constante stroom van klanten’. Maar bij de Wijkboerderij blijkt de klandizie gering en daarom vervalt die halte. Na overleg met de werkgroep die ijverde voor een rijdende winkel in de supermarktloze wijk Baalder komen hiervoor meerdere locaties in de plaats.
 1. Recreatievaart wacht met smart op Vechtvlinder-sluizen
  PREMIUM

  Recreatie­vaart wacht met smart op Vechtvlin­der-slui­zen

  Op de donderdag voor Pasen start traditiegetrouw de recreatievaart op de Overijsselse Vecht. Het hart van menig watersportliefhebber klopt deze jaargang extra snel omdat de hele rivier binnenkort eindelijk bevaarbaar is, vanaf de Duitse grens bij De Haandrik tot aan de monding in het Zwarte Water bij Zwolle. Dat is te danken aan de sluizen die zijn aangelegd naast de stuwen bij Diffelen en Junne. Er is echter één probleem: die nieuwe sluizen gaan pas op 1 juni open omdat de innovatieve zelfbedieningssystemen de komende weken eerst nog getest moeten worden.
 2. Uitbreiding Hardenbergs bedrijventerrein Broeklanden nog dit jaar bouwrijp

  Uitbrei­ding Harden­bergs bedrijven­ter­rein Broeklan­den nog dit jaar bouwrijp

  Hardenberg begint in het derde kwartaal van dit jaar met het bouwrijp maken van bedrijventerrein Broeklanden-Zuid. Het medio februari door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan is inmiddels onherroepelijk geworden. De kavels bedrijfsterrein die samen twintig hectare meten, moeten nog dit jaar bouwrijp zijn. Ondernemers kunnen kiezen uit grote kavels, die de gemeente met veel flexibiliteit gaat uitgeven. Op woensdag 8 mei wordt een inloopbijeenkomst over het plan gehouden.

Vechtdal