Volledig scherm
Startershuis Doen! is gehuisvest in de voormalige basisschool Kastanjehof. © Foto Startershuis Doen!

Startershuis Hardenberg ziet explosieve groei start-ups

Ondernemen zit Nederlanders en zeker de Hardenbergers in het bloed. Dat laten de laatste cijfers van ‘Startershuis Doen!’ zien. Het startershuis is er om beginnende ondernemers in de gemeente te ondersteunen, te laten profiteren van hun kennis en ervaring, en van elkaar te laten leren.  Het aantal starters is in twee jaar tijd explosief gegroeid. 

,,Als we naar de cijfers kijken van startende ondernemers per week in de gemeente Hardenberg, dan zien we bijna een verdubbeling ten opzichte van 2017: van 5 naar 7 in 2018, en gemiddeld 9 per week in de eerste helft van 2019. Het aandeel starters in zakelijke en persoonlijke dienstverlening is en blijft in deze periode koploper met een gemiddeld marktaandeel van 44 procent’’, vertelt Peter Zwartscholten, één van de initiatiefnemers van ‘Startershuis Doen!’ dat is gehuisvest in de voormalige basisschool de Kastanjehof aan de Lage Doelen. 

Bedrijfsruimtes

Daar kunnen belangstellenden niet alleen terecht voor advies en begeleiding, maar ook voor bedrijfsruimtes voor starters tot en met 5 jaar, variërend van kleine kantoorruimtes tot een fotostudio. Deze bedrijfsruimtes die variëren in oppervlakte zijn per direct beschikbaar. Hier wordt in een relatief veilige omgeving starters en studenten de kneepjes van het ondernemen bijgebracht. ,,Doordat de collega’s niet verder dan een deur verwijderd zijn, ontstaan er voldoende mogelijkheden voor samenwerking. Een creatieve broedplaats moet het zijn”, benadrukt Zwartscholten. ,,Daarnaast hanteren we bij intakegesprekken een ondernemersscan en volgt er maatwerk voor het individu.  En we organiseren regelmatig cursussen en seminars, waarin ondernemersvaardigheden aan de orde komen.’’

Meer parttimers

De beginsituatie van de verschillende starters is divers. ,,Sommigen komen vanuit een positie als werkzoekende, sommigen vanuit de bijstand of loondienst. Tevens groeit het aantal parttime ondernemers. Daar ligt veel potentiële groei naar fulltime ondernemerschap. Startershuis Doen! wil daarin het voortouw nemen om die missie te laten slagen”, aldus startersadviseur Zwartscholten. ,,Daarbij laten de cijfers zien dat starters veelal vanuit een positieve overweging aan de slag gaan: een nieuwe uitdaging, een droom, meer verdienen. Vrij vertaald: we mógen en willen starten in plaats van moeten starten. 

Samenwerking

Het startershuis werkt nauw samen met de gemeente Hardenberg, de Kamer van Koophandel, het Vechtdal College en het Alfa College. Een intakegesprek is altijd gratis.

  1. Slagharense carnavalsgroep wil af van de mexicano
    PREMIUM
    video + foto's

    Slagharen­se carnavals­groep wil af van de mexicano

    De Slagharense carnavalsgroep De Klaplopers wil met hun actie Kickout Mexicano de gelijknamige snack uit de cafetaria’s verbannen vanwege het volgens hen aanstootgevende karakter. ,,Een lui in saus achterover liggende, geribbelde lap vlees, dat is niet iets waar de gemiddelde Mexicaan zich graag mee vergeleken ziet worden”, aldus De Klaplopers, die hun actie kracht bijzetten in de carnavalsoptocht die zaterdagmiddag door Turfgat trok.

Vechtdal