Volledig scherm
Gert van Loenen met zijn honden. Kosten: 172,25 euro. Foto: Rob Voss

Steeds meer gemeenten schaffen 'blaftaks' af

REGIO - Loopt de hondenbelasting op haar laatste benen? Het zou zomaar kunnen. De uit de middeleeuwen stammende omstreden taks is aan een duikvlucht bezig. Afgelopen jaren schaften steeds meer gemeenten de 'blaftaks' af.

Zoals Hardenberg, zo bleek deze week. Vorige maand liet Elburg weten baasjes per 2018 niet langer te belasten. Olst-Wijhe en Oldebroek lieten het er eerder al bij zitten. Begin dit jaar was het aantal gemeenten in Nederland dat geen hondenbelasting meer heeft, opgelopen tot 131; een op de drie gemeenten dus. Die trend is mogelijk versterkt door uitlatingen van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Hij meldde eind 2015 dat het 'moeilijk te verklaren is dat we de hondenbelasting nog steeds hebben'. De hondenbelasting werd daarna per 2016 in Amsterdam afgeschaft,

Verhogen?
Deze regio loopt voorop in de strijd tegen de hondenbelasting. Van de 37 gemeenten in of bij het verspreidingsgebied van deze krant hebben er liefst zestien geen hondenbelasting meer. Ommen is overigens een bijzondere uitzondering in het regionale gezelschap. Daar wordt vanavond besproken om de hondenbelasting die nu 60,50 euro per hond per jaar is, juist te verhogen.

In deze regio heeft Kampen de hoogste belasting. Een hondeneigenaar betaalt er 86,88 euro per jaar. De hondenbelasting is de oudste gemeentebelasting van Nederland, het fenomeen is in de middeleeuwen ontstaan. Dat had vooral te maken met de angst voor een overschot aan (straat) honden in een stad of dorp en hondsdolheid. Door een belasting te heffen hoopten ze in de middeleeuwen ervoor te zorgen dat de hondenpopulatie binnen de perken bleef.

De meeste gemeenten hanteerden afgelopen decennia het principe dat de inkomsten uit de hondenbelasting, naar het hondenbeleid van de gemeente moet. Maar gemeenten zijn hier niet toe verplicht. Gemeenten die de taks niet kennen zijn vaak klein, meestal omdat zij dermate weinig hondenbezitters kennen, dat de werkzaamheden om de belasting te innen niet opwegen tegen de inkomsten.

Blaftaksloos
De gemeenten Noordoostpolder, Meppel, Zwolle, Nunspeet, Oldebroek, Hattem, Heerde, Olst-Wijhe, Raalte, Voorst, Zeewolde, Putten, Brummen, Bronckhorst, Berkelland en Lochem kennen geen hondenbelasting.

Vechtdal