Projectleider Henk Brink (links) en peilbeheerder Freddy Reinders bij de stuw in renovatie.
Volledig scherm
PREMIUM
Projectleider Henk Brink (links) en peilbeheerder Freddy Reinders bij de stuw in renovatie. © Frank Uijlenbroek

Stuw bij De Haandrik kan straks weer jaren water aanvoeren naar het Vechtdal

Eén van de grotere stuwen van Waterschap Vechtstromen krijgt een stevige opknapbeurt. De waterkering in het Afwateringskanaal bij De Haandrik is gebouwd in 1923 en kan er binnenkort weer lange tijd tegenaan. En dat is van belang voor een groot gebied.

 1. Balkbrug blij dat raad Hardenberg twee ton extra wil uittrekken voor sportpark
  PREMIUM

  Balkbrug blij dat raad Hardenberg twee ton extra wil uittrekken voor sportpark

  Sportief Balkbrug is enthousiast na de instemmende reacties vanuit de Hardenbergse politiek op de plannen voor een facelift van sportpark De Balk. Daarvoor is de gemeenteraad gevraagd om 215.000 euro extra beschikbaar te stellen. ,,We zijn blij met het verloop van de raadsvergadering dinsdagavond’’, reageert Harold Mijnheer, penningmeester van VV Avereest en lid van de werkgroep privatisering sportpark De Balk.
 1. Honderdjarige stuw De Haandrik bijna klaar voor nog een eeuw
  video

  Honderdja­ri­ge stuw De Haandrik bijna klaar voor nog een eeuw

  Een knap staaltje vakmanschap en een waterbouwkundig monument. Uitvoerder Ernst Slot, beheerder Gerrit van Munster en projectleider Henk Brink zijn stiekem verliefd op wat ze noemen een ‘oude dame': de in 1919 geopende stuw in de Vecht bij De Haandrik. Voor het eerst in een eeuw ligt de waterkering in de rivier tussen Gramsbergen en Coevorden/Duitse grens droog. Herstelwerkzaamheden moeten de stuw (overigens een mannelijk zelfstandig naamwoord) weer klaarstomen voor de volgende decennia.
 2. Stuw De Haandrik opgekikkerd voor tweede eeuw
  Play
  VIDEO

  Stuw De Haandrik opgekik­kerd voor tweede eeuw

  Stuw De Haandrik is na een ingrijpende restauratie weer in gebruik. Ter herinnering aan deze unieke klus, waarbij de gehele stuw voor het eerst sinds de opening een eeuw geleden werd drooggelegd, plaatste waterschap Vechtstromen een herinneringsbordje op een van de muren. Leuk voor de mensen die dit waterbouwkundig erfgoed over pakweg honderd jaar weer mogen opknappen. ‘Al meer dan 100 jaar veiligheid langs de Vecht', staat er als eerbetoon aan deze ‘oude dame’, zoals de medewerkers van Vechtstromen hun paradepaardje betitelen.

Vechtdal