Volledig scherm
PREMIUM
© Marcelle Davidse

Toename zonne-energie leidt tot overbelasting stroomnetwerk

De enorme toename van nieuwe zonneparken en bedrijven met panelen zorgt in het noorden van Overijssel voor problemen. Het stroomnetwerk is er niet op berekend. Netbeheerder Enexis roept op de aanleg van nieuwe initiatieven voor zonne-energie veel eerder te melden en wil bovendien in debat over gekozen locaties.

Het aanleggen van complete velden of bedrijfsdaken met zonnepanelen is enorm populair. Alleen al in Oost-Nederland staan er vijftig nieuwe projecten op stapel. Het succes zorgt nu ook voor problemen. ,,Vooral in landelijke gebieden. Er zijn bijvoorbeeld veel boerderijen met een flink aantal zonnepanelen op het dak”, zegt Jan Bakker van Enexis. Daar is het stroomnetwerk ingericht voor een beperkt aantal gebruikers. ,,Probleem is dat de grond in die gebieden veel goedkoper is. Daardoor is het interessant voor exploitanten van zonneparken. Helaas is de capaciteit van het netwerk onvoldoende om de opgewekte stroom kwijt te kunnen.”

De problemen spelen vooral in het noorden van Overijssel (Steenwijk, Ommen, IJsselmuiden, Dedemsvaart en Hardenberg), Drenthe en Groningen. Op de websites van Enexis en TenneT – dat het netwerk beheert – is de actuele stand van zaken te zien: waar kan nog wel energie worden teruggeleverd aan het netwerk en waar niet.

  1. Corona doorkruist evaluatie vijf jaar azc Hardenberg, nu besluit in najaar
    PREMIUM

    Corona doorkruist evaluatie vijf jaar azc Hardenberg, nu besluit in najaar

    Door de strenge maatregelen die nodig zijn om de opmars van het coronavirus te blokkeren, wordt het de komende maanden lastiger te beoordelen of het asielzoekerscentrum in Hardenberg nog eens vijf jaar langer open kan blijven. De evaluatie is nodig zodat de gemeenteraad komend najaar een weloverwogen besluit kan nemen over het verlengen of beëindigen van de opvang van asielzoekers in het Hardenbergse azc.

Vechtdal