Volledig scherm
PREMIUM
© Marcelle Davidse

Toename zonne-energie leidt tot overbelasting stroomnetwerk

De enorme toename van nieuwe zonneparken en bedrijven met panelen zorgt in het noorden van Overijssel voor problemen. Het stroomnetwerk is er niet op berekend. Netbeheerder Enexis roept op de aanleg van nieuwe initiatieven voor zonne-energie veel eerder te melden en wil bovendien in debat over gekozen locaties.

Het aanleggen van complete velden of bedrijfsdaken met zonnepanelen is enorm populair. Alleen al in Oost-Nederland staan er vijftig nieuwe projecten op stapel. Het succes zorgt nu ook voor problemen. ,,Vooral in landelijke gebieden. Er zijn bijvoorbeeld veel boerderijen met een flink aantal zonnepanelen op het dak”, zegt Jan Bakker van Enexis. Daar is het stroomnetwerk ingericht voor een beperkt aantal gebruikers. ,,Probleem is dat de grond in die gebieden veel goedkoper is. Daardoor is het interessant voor exploitanten van zonneparken. Helaas is de capaciteit van het netwerk onvoldoende om de opgewekte stroom kwijt te kunnen.”

De problemen spelen vooral in het noorden van Overijssel (Steenwijk, Ommen, IJsselmuiden, Dedemsvaart en Hardenberg), Drenthe en Groningen. Op de websites van Enexis en TenneT – dat het netwerk beheert – is de actuele stand van zaken te zien: waar kan nog wel energie worden teruggeleverd aan het netwerk en waar niet.

 1. 20-2-20 populaire trouwdatum in Dalfsen en Hardenberg; Ommer agenda nog leeg
  PREMIUM

  20-2-20 populaire trouwdatum in Dalfsen en Hardenberg; Ommer agenda nog leeg

  Koning Willem Alexander en koningin Máxima ontketenden met hun huwelijk op 02-02-2002 een ware rage: trouwen op ‘de perfecte datum’. Zo waren 06-06-’06 en 1-7-’17 populaire data om een relatie te bekronen met goud of zilver. Ook dit jaar liggen weer enkele bijzondere cijfercombinaties in het verschiet. Met als topper 20-02-2020. Die donderdag is het drukker dan normaal in de trouwlocaties in het Vechtdal.
 2. Harm (81) uit Dedemsvaart vindt het Wilhelmus maar niets en schreef een nieuwe tekst
  PREMIUM
  video, poll & quiz

  Harm (81) uit Dedems­vaart vindt het Wilhelmus maar niets en schreef een nieuwe tekst

  ‘Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed,’ wordt als het aan Harm Leffers uit Dedemsvaart ligt in het vervolg ‘Wie 't rood wit blauw wil hijsen, heeft 't paspoort van ons land’. En het volgens hem maar wat vage ‘ben ik, vrij, onverveerd’ en de ongepaste ode aan 'den Koning van Hispanje’ kunnen ook wel uit het volkslied geschrapt worden. ,,Tijd voor verandering.”

Vechtdal