Volledig scherm
Als er 20.000 euro minder subsidie binnenkomt, dreigt het Informatiepunt Hardenberg te moeten sluiten. Het aantal bezoekers stijgt juist, tot ruim 10.000 dit jaar. © FFU Press Agency

Toeristisch infopunt Hardenberg blijft open

HARDENBERG - Voorkeur stichtingsvoorzitter Henk Wiersma gaat uit naar huidige locatie op de Gedempte Haven, maar hij sluit een verhuizing ook niet uit.

,,Ik ben ontzettend blij dat het IP open blijft. Want mensen mogen dan veel toeristische informatie opzoeken op internet, ik geloof in een fysiek gastheerschap". Zo reageert voorzitter Henk Wiersma van het Informatiepunt Hardenberg (een voortzetting van de verdwenen VVV) op het besluit van de Hardenbergse gemeenteraad om het college op te dragen het IP in de toekomst open te houden. Met de op handen zijnde samenvoeging van Stichting IP en Stichting Recreatie & Toerisme Hardenberg was dat nog lang geen zekerheid.

,,Ik denk dat we ons de afgelopen drie jaren hebben bewezen met een stijgend aantal bezoekers van vijfduizend in het eerste jaar tot vijftienduizend nu. Het kan toch niet zo zijn dat je een dergelijke voorziening voor toeristen en eigen inwoners sluit", aldus Wiersma.

Financiële bijdrage
Het voortbestaan van het IP stond ook vorig jaar al ter discussie, waarop met een eenmalige financiële bijdrage van de gemeente het leven een jaar werd gerekt. "We bengelen al enige tijd en dat geeft geen goed gevoel, niet bij het bestuur maar zeker ook niet bij de vrijwilligers die het IP draaiende houden", zegt Wiersma.,,Daarom is het goed, nu er een fusie in de sector aan zit te komen, dat er duidelijkheid is gekomen over ons voortbestaan binnen de nieuw te vormen stichting."

Op de vraag of het Informatiepunt op de huidige locatie aan de Gedempte Haven moet blijven, geeft Wiersma een diplomatiek antwoord. "De plek is niet heilig. Maar het moet een duidelijk herkenbare plaats zijn in het centrum die goed bereikbaar is. Ja, en dan zitten we nu natuurlijk op een geweldige locatie, bij een parkeerplaats en op een steenworp afstand van de Markt."

Een verhuizing naar een andere locatie in het centrum sluit Henk Wiersma niet uit. ,,Maar het nieuwe stichtingsbestuur gaat daar over, wellicht dat ik daar ook deel van uitmaak. Maar zeker is dat het een aantal jaren duurt voordat je een plek hebt verovert. Het kost tijd voordat de mensen je weten te vinden."

Vechtdal