Twee felle branden kort na elkaar bij afvalverwerker in Balkbrug: loods verwoest

video+updateEen felle brand heeft vannacht een loods in Balkbrug verwoest. Het vuur woedde bij afvalverwerker Van Werven Recycling. De N377 werd afgesloten zodat de brandweer aan voldoende bluswater kon komen. 

Eerder op dezelfde avond woedde er ook al brand bij het bedrijf. Het gaat volgens de Veiligheidsregio IJsselland om twee verschillende branden. ,,Dit wens je niemand toe’’, zegt woordvoerder Richard Meijer. 

Twee branden

De eerste brand ontstond in een loods rond half acht gisteravond. Een container met sloopafval vloog in de brand. Binnen een uur was de brand geblust. 's Nachts ontstond er opnieuw brand in dezelfde loods, dit keer in een andere container.

Bluswater uit visvijver

Over de weg tussen Nieuwleusen en Slagharen lagen vannacht brandslangen: de brandweer haalde bluswater uit een grote visvijver aan de overkant van de weg. De afsluiting duurde tot ongeveer 6 uur vanochtend. Daardoor kon verkeer richting Zwolle maar ook richting Coevorden geen gebruik maken van de N377.

Blusploegen zijn de hele nacht bezig geweest om het vuur te bestrijden. Rond 4 uur werd het sein ‘brand meester’ gegeven. Dat is het moment waarop de hulpdiensten zeker weten: nu kan de brand niet meer uitbreiden. 

Oorzaak

Voor het nablussen werd gebruik gemaakt van een shovel en een kraan. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio IJsselland - de brandweerorganisatie - liet via twitter weten dat daardoor rook- en geuroverlast weer toe zou kunnen nemen. Ramen en deuren dicht dus, voor wie in de stank zat. Juist doordat alle spullen uit de loods zijn gehaald met behulp van een shovel, is de oorzaak van de brand moeilijk te achterhalen. ,,Het is zelfs de vraag of wij die ooit nog kunnen achterhalen’’, zegt Meijer. 

Of het bedrijf nu maatregelen moet nemen, vanwege kans op herhaling, kan Meijer niet zeggen. Maar, zegt hij: ,,Het bedrijf zit hier al heel lang, voor zover ik weet zijn we er niet eerder geweest.’’

De bedrijfsleider van Van Werven denkt er het zijne van. ,,We gaan eerst maar de camerabeelden bekijken.’’ Over een oorzaak kan hij vooralsnog niks zeggen. ,,We hebben niets te zeggen, maar bijzonder zijn twee branden in korte tijd natuurlijk wel.’’

Volledig scherm
brand van werven balkbrug © Harm Meter

Vechtdal