Volledig scherm
Tweede Kamerlid Hilde Palland uit Kampen bezocht eerder deze week Foreco in Dalfsen. Ze werkt aan een initiatiefvoorstel om familiebedrijven bij bedrijfsovername beter te ondersteunen. © foreco.nl

Tweede Kamerlid Palland (CDA) wil meer ondersteuning voor familiebedrijven

Tweede Kamerlid Hilde Palland (CDA) uit Kampen start een initiatiefvoorstel om familiebedrijven te ondersteunen.

Palland vindt het hoog tijd dat er meer aandacht ‘voor de maatschappelijke waarde en uitdagingen van familiebedrijven’ komt. ,,Want deze ondernemingen vormen de basis van de Nederlandse economie, innovatie en werkgelegenheid. Het gaat hier om hardwerkende ondernemers, die met risico een familiebedrijf hebben opgebouwd”, aldus Palland.

In de praktijk lopen deze ondernemingen tegen verschillende, kenmerkende problemen aan. Bedrijfsopvolging is bijvoorbeeld niet alleen zakelijk een grote stap, het betekent ook veel voor families en de relaties tussen familieleden onderling. Dan is het zaak, zegt Palland, dat er heldere afspraken worden gemaakt over zeggenschap en financiën. De ondernemingen verdienen bij zo’n bedrijfsoverdracht steun.

Dag van de Ondernemer

Het Kamerlid vraagt vandaag op de Dag van de Ondernemer, bij haar bezoek aan Kuipers bouwmaterialen in Hardenberg, meer aandacht voor de positie van familiebedrijven. Kuipers wordt door twee zoons van de huidige eigenaar overgenomen. Eerder deze week bracht ze al een werkbezoek aan familiebedrijf Foreco in Dalfsen. 

Palland roept bedrijven op om mee te denken om hun knelpunten en oplossingen aan te reiken. 

Investeringspremie

Nederland kent 280.000 familiebedrijven. In Overijssel en Gelderland is er al onderzoek gedaan naar familiebedrijven en de opvolgingsproblematiek. Landelijk nog niet. 

Het belang van familiebedrijven voor de regionale economie is in Overijssel groter dan waar ook in Nederland. Dit bleek eerder uit cijfers die zijn verzameld in opdracht van het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van Hogeschool Windesheim. Daarom heeft de provincie Overijssel in 2017 als eerste in Nederland een investeringspremie ingevoerd voor jonge ondernemers die het familiebedrijf willen voortzetten.

 1. Lokaal verslaggever Geke (63) op straat nu Dedemsvaartse Courant na 143 jaar verdwijnt: ‘dit valt niet te begrijpen’
  PREMIUM

  Lokaal verslagge­ver Geke (63) op straat nu Dedems­vaart­se Courant na 143 jaar verdwijnt: ‘dit valt niet te begrijpen’

  De Dedemsvaartse Courant houdt na 143 jaar op te bestaan. Tot teleurstelling van Geke Lensen, redactioneel aanspreekpunt naar de lezers en zo'n beetje de enige verslaggever die nog over was. Zij zag de bui al enigszins hangen, toen de oorspronkelijke uitgever Boom dik twee jaar terug werd overgenomen door de Noordelijke Dagblad Combinatie. ,,Daarmee is Dedemsvaart echt aan het voeteneind komen te liggen.”
 2. Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcarrière bij Heracles door oorlog werd verscheurd
  PREMIUM

  Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcar­riè­re bij Heracles door oorlog werd verscheurd

  ,,Ik ben met de helm op geboren. Er zat een dik vlies om mijn hoofd, sommige mensen geloven dat je dan helderziend bent. Daar doe ik niet aan mee, maar ik luister wel naar mijn gevoel. Dat heeft me in de oorlog een paar keer van de dood gered.’’ Henk Obermeijer uit Hardenberg is dankzij die ‘meevallers’ inmiddels 95 jaar jong, tijd om zijn memoires in boekvorm uit te geven.

Vechtdal