Volledig scherm
Een medewerker van Plukon verwerkt kip. © Plukon

Uitbreiding Plukon Dedemsvaart zorgt mogelijk voor geurhinder

Het eerste onderzoeksrapport over de effecten van de uitbreiding van pluimveeslachterij Plukon is binnen. Duidelijk is dat er maatregelen nodig zijn om stank te beperken, het effect van maatregelen die de geurhinder moeten terugdringen is namelijk nog niet in kaart gebracht. 

De commissie m.e.r. (commissie voor milieueffectenrapportage) adviseert om het rapport nog te laten aanpassen, voordat de de gemeente een beslissing maakt over de uitbreiding. Eerst moet de toename van vrachtverkeer en de geuroverlast inzichtelijk worden. De pluimveeslachter wil het aantal te slachten kippen uitbreiden van 225.000 naar 360.000 per dag. Hiervoor moet de fabriek 24 uur per dag open en moet de route van vrachtwagens veranderen. Daarnaast komt er mogelijk een paneerafdeling en een grotere installatie om afvalwater te zuiveren. Uit het rapport blijkt dat verkeer en geurhinder belangrijke aandachtspunten zijn van de uitbreiding, er wordt in ieder geval meer vrachtverkeer verwacht. 

Geurhinder

Het wordt niet duidelijk wat voor overlast er ontstaat na de uitbreiding van Plukon. De fabrieksschoorstenen en afvalwaterzuivering kunnen zorgen voor geurhinder, maar dat is afhankelijk van de uitvoering. De commissie adviseert daarom de gemeente om het rapport te laten aanpassen en daarna pas een besluit te nemen over de uitbreiding. 

Gevolgen

De pluimveeslachter heeft twee hectare grond aangekocht van het voormalige terrein van Wehkamp, op bedrijventerrein Rollepaal. De gemeente Hardenberg wil in principe medewerking verlenen aan het plan, maar wilde eerst onderzoeken of de uitbreiden geen negatieve gevolgen voor het milieu heeft. Plukon is al meerdere jaren bezig met procedures om groen licht te krijgen voor de gewenste uitbreiding. 

Vechtdal