Volledig scherm
De eikenprocessierups. © Carlo ter Ellen

Vakantiepark Gramsbergen erkent letsel door eikenprocessierups bij 78-jarige

Recreatiepark 't Hooge Holt in Gramsbergen erkent aansprakelijk te zijn voor de verwondingen die een gast opliep nadat hij in aanraking kwam met de eikenprocessierups. Een primeur. 

Nietsvermoedend ging Harm Touwslager (78) uit Hendrik-Ido-Ambacht in juni op een bankje onder een eikenboom zitten op het park. De volgende dag werd hij wakker met 'ondraaglijke jeuk' en een 'explosie aan ontstekingen'. Wist hij veel dat er een nest van de eikenprocessierups in de boom zat. 

Excuses

Touwslager wilde excuses en een tegemoetkoming in de kosten van 't Hooge Holt. ,,In plaats daarvan reageerden ze of het mijn eigen schuld was. Voordat ik op dat bankje ging zitten, had ik maar naar boven moeten kijken of er een nest zat.'' Hij besloot het park aansprakelijk te stellen voor het letsel dat hij opliep door de rupsen. Voor zover bekend, is dat niet eerder gedaan door een particulier in Nederland. 

Aansprakelijkheid

Deze week heeft 't Hooge Holt plotseling aansprakelijkheid erkend, meldt Letselschadebureau JBL&G uit Amsterdam. In een 'kort briefje' stelt verzekeraar Nationale Nederlanden voor om binnenkort de schade te regelen. Eigenaresse Steffy Roos du Maine van JBL&G: ,,Gemeenten, boom- en terreineigenaren, terreinbeheerders en wegbeheerders zijn verplicht de bestrijding van de eikenprocessierups actief ter hand te nemen. In dit geval had de gemeente het park ingelicht over de rupsen en toch hebben ze nagelaten zelf onderzoek te verrichten en de rupsen structureel te bestrijden.'' Pas nadat Touwslager zich meldde zijn een papiertje met een waarschuwing en een rood-wit lintje opgehangen, zegt ze. ,,Te laat, te laks, te weinig.'' 

Volledig scherm
De arm van Harm Touwslager nadat hij in contact kwam met de haartjes van de eikenprocessierups. © JBL&G

Vechtdal