Volledig scherm
De eikenprocessierups. © Carlo ter Ellen

Vakantiepark Gramsbergen erkent letsel door eikenprocessierups bij 78-jarige

Recreatiepark 't Hooge Holt in Gramsbergen erkent aansprakelijk te zijn voor de verwondingen die een gast opliep nadat hij in aanraking kwam met de eikenprocessierups. Een primeur. 

Nietsvermoedend ging Harm Touwslager (78) uit Hendrik-Ido-Ambacht in juni op een bankje onder een eikenboom zitten op het park. De volgende dag werd hij wakker met 'ondraaglijke jeuk' en een 'explosie aan ontstekingen'. Wist hij veel dat er een nest van de eikenprocessierups in de boom zat. 

Excuses

Touwslager wilde excuses en een tegemoetkoming in de kosten van 't Hooge Holt. ,,In plaats daarvan reageerden ze of het mijn eigen schuld was. Voordat ik op dat bankje ging zitten, had ik maar naar boven moeten kijken of er een nest zat.'' Hij besloot het park aansprakelijk te stellen voor het letsel dat hij opliep door de rupsen. Voor zover bekend, is dat niet eerder gedaan door een particulier in Nederland. 

Aansprakelijkheid

Deze week heeft 't Hooge Holt plotseling aansprakelijkheid erkend, meldt Letselschadebureau JBL&G uit Amsterdam. In een 'kort briefje' stelt verzekeraar Nationale Nederlanden voor om binnenkort de schade te regelen. Eigenaresse Steffy Roos du Maine van JBL&G: ,,Gemeenten, boom- en terreineigenaren, terreinbeheerders en wegbeheerders zijn verplicht de bestrijding van de eikenprocessierups actief ter hand te nemen. In dit geval had de gemeente het park ingelicht over de rupsen en toch hebben ze nagelaten zelf onderzoek te verrichten en de rupsen structureel te bestrijden.'' Pas nadat Touwslager zich meldde zijn een papiertje met een waarschuwing en een rood-wit lintje opgehangen, zegt ze. ,,Te laat, te laks, te weinig.'' 

Volledig scherm
De arm van Harm Touwslager nadat hij in contact kwam met de haartjes van de eikenprocessierups. © JBL&G
 1. Onrust over nieuw vluchtelingenplan voor Veldzicht in Balkbrug
  PREMIUM

  Onrust over nieuw vluchtelin­gen­plan voor Veldzicht in Balkbrug

  Eind maart werd bekend dat CTP Veldzicht door het ministerie van Justitie en Veiligheid gevraagd is om een extra groep onder te brengen. Het betreft een groep van maximaal twintig ongedocumenteerde vluchtelingen met psychiatrische problematiek. Hiervoor moet een beschermde woonvoorziening gecreëerd worden buiten de hekken van de kliniek. Het verzoek zorgt voor reuring in het dorp. ,,Balkbrug heeft al genoeg ingewikkelde bewoners'', luidt een van de reacties.
 2. PVV wil middengeleider na dodelijk ongeval N36 bij Stegeren: ‘Dan is frontaal botsen onmogelijk’
  PREMIUM

  PVV wil middenge­lei­der na dodelijk ongeval N36 bij Stegeren: ‘Dan is frontaal botsen onmogelijk’

  Op de N36 tussen Ommerkanaal en De Witte Paal kwam vorige week bij een frontale botsing een 38-jarige vrouw uit Hengelo om het leven. Hoewel de meeste ongevallen op de N36 tussen Beerze, Vriezenveen en Almelo gebeuren, en het daarom de ‘dodenweg’ wordt genoemd, trekt de provinciale PVV ten aanval. ,,We willen een middengeleider, dan komen deze ongevallen helemaal niet meer voor.”
 3. Protestanten Kloosterhaar en Sibculo vormen eindelijk echt één gemeenschap

  Protestan­ten Klooster­haar en Sibculo vormen eindelijk echt één gemeen­schap

  Na een dertien jaar durende ‘verloving’ volgt op de laatste zondag van juni eindelijk het langverwachte ‘huwelijk’: na het ondertekenen van de akte in de Fredrikskerk vormen de Hervormde Gemeente Kloosterhaar-Sibculo en de Gereformeerde Kerk Sibculo samen de Protestantse Gemeente Sibculo-Kloosterhaar. ,,Dat samensmelten is al jaren geleden in gang gezet en in goede harmonie verlopen’’, verkondigen de voorzitters Hans Botter en Rikus Akse.

Vechtdal