Vechtdal-boeren maken protestlied op Ramses Shaffy: ‘Ploeg, mest, zaai, voer, melk, oogst en bewonder’

video updateNiet zonder ons, niet zonder ons! Uit volle borst brullen enkele tientallen boeren en boerinnen uit het Vechtdal de laatste regels van het lied waarmee hun vereniging ‘De boer als Gastheer’ het eerste lustrum luister bij zet. Enerzijds is het een protestsong in deze voor boeren barre tijden, maar het lied ademt vooral ook saamhorigheid en trots op hun roeping. De klassieker ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van de Nederlandse chansonnier Ramses Shaffy dopen ze om tot 'Niet zonder ons', met als refrein ‘Ploeg, mest, zaai, voer, melk, oogst en bewonder’. 

Hun versie, gloedvol ingezongen door zanger-gitarist Bert Koops van de Drentse boerenrockband Mooi Wark, wordt deze woensdagmiddag als videoclip gepresenteerd tijdens de viering van het vijfjarig bestaan van 'De boer als Gastheer’ bij Vechtdal Eieren in de Ommer buurtschap Varsen. De boeren glunderen van oor tot oor en hopen dat de clip viraal gaat op sociale media, als een welkom steuntje in de rug in de strijd om het voortbestaan van de agrarische sector. ,,Het is een turbulente tijd voor ons. Toch willen wij met dit lied niet te veel de nadruk leggen op alle onrust. We bezingen vooral ons enthousiasme voor het boerenwerk en het boerenleven, dat we met veel trots en liefde willen delen. We willen boer en burger verbinden en hopen dat dit lied verspreid wordt over heel Nederland, zodat de burgers ook beseffen dat ze niet zonder boeren kunnen’’, vertelt woordvoerder Marianne Blekkenhorst, zelf boerin op biologisch melkveebedrijf, ijsboerderij en brouwerij de Meulenhorst uit Ommen. 

  1. Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcarrière bij Heracles door oorlog werd verscheurd
    PREMIUM

    Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcar­riè­re bij Heracles door oorlog werd verscheurd

    ,,Ik ben met de helm op geboren. Er zat een dik vlies om mijn hoofd, sommige mensen geloven dat je dan helderziend bent. Daar doe ik niet aan mee, maar ik luister wel naar mijn gevoel. Dat heeft me in de oorlog een paar keer van de dood gered.’’ Henk Obermeijer uit Hardenberg is dankzij die ‘meevallers’ inmiddels 95 jaar jong, tijd om zijn memoires in boekvorm uit te geven.

Vechtdal