Vechtdal scholieren zijn gegluur van Google zat en maken documentaire

videoToen ze zagen hoeveel persoonlijke informatie Google over ze verzamelde sloegen Raymon Huisjes, Nathan Horsman en Elisa Seijdel stijl achterover. En ze hadden meteen het onderwerp te pakken voor hun profielwerkstuk voor havo 5 van het Greijdanus College in Hardenberg. Het werd een professioneel ogende documentaire over privacy online. 

,,De belangrijkste les die je uit de documentaire kunt leren is dat je uit moet kijken met wat je allemaal op internet doet. Veel privacy is er niet, dus wees je daarvan bewust. Geef niet zomaar alles bloot. Maar weet wel, ook zonder dat,  kunnen de grote internetbedrijven al veel over jou weten. Ze houden je in de gaten!", waarschuwt de 17-jarige Elisa Seijdel uit Kerkenveld.

Informatie-lek

De drie scholieren trokken er op uit om in Amsterdam beelden te schieten voor bij hun 38 minuten durende documentaire. Mensen vinden die constant in de weer zijn met hun mobieltje en daarmee dus nogal wat persoonlijke informatie 'lekken' was daar geen enkel probleem.  Op straat vroegen ze mensen of ze zich bewust waren van de manier waarop persoonlijke gegevens verzameld worden door grote bedrijven en gingen daarop naar een paar experts die met tips kwamen voor een betere bescherming.

Slechte ervaringen

,,Zelf hebben wij ook slechte ervaringen met de online veiligheid. Zo zagen we op Google Maps dat we precies terug konden zien waar we geweest zijn en hoe lang, hier schrokken wij erg van", zegt Elisa. ,,Ook ging ik mij zelf een keer opzoeken op Google, toen kwam ik er achter dat er enorm veel gegevens over mij op het internet stonden, zoals mijn adres en telefoonnummer. Maar ook als je iets op zoekt op internet, even later zie je dat weer terug in reclame."

Nog geen cijfer

De  documentaire van de drie scholieren is inmiddels meer dan 1600 keer via YouTube bekeken.  ,,Toen we de documentaire op internet zette kregen we al gauw van allerlei kanten veel reacties, veel mensen vonden het knap en professioneel gemaakt".  Van school hebben ze nog geen cijfer gekregen voor hun werk, maar gezien de reacties zijn ze hoopvol gestemd over een hoog cijfer.

Volledig scherm
De drie scholieren die de documentaire gemaakt hebben. © Eigen foto
 1. Jürgen in Duitsland wel, maar Jan in Nederland geen compensatie voor gigantische windmolen? In Kloosterhaar begrijpen ze het niet meer
  PREMIUM
  video

  Jürgen in Duitsland wel, maar Jan in Nederland geen compensa­tie voor giganti­sche windmolen? In Klooster­haar begrijpen ze het niet meer

  Heinrich uit het Duitse Itterbeck woont straks op 1.000 meter van een gigantische windmolen en krijgt ter compensatie 3.500 euro per jaar. Het huis van Henk staat eveneens op een kilometer, alleen net in Kloosterhaar. In Nederland, en daarom moet hij maar uitzoeken hoe hij zijn vergoeding voor het bedorven woongenot krijgt. Onrecht, vinden ze aan deze kant van de grens. ,,Daar gaat het gründlich en pünktlich, hier is het gissen.”
 2. Slagharense carnavalsgroep wil af van de mexicano
  PREMIUM
  video + foto's

  Slagharen­se carnavals­groep wil af van de mexicano

  De Slagharense carnavalsgroep De Klaplopers wil met hun actie Kickout Mexicano de gelijknamige snack uit de cafetaria’s verbannen vanwege het volgens hen aanstootgevende karakter. ,,Een lui in saus achterover liggende, geribbelde lap vlees, dat is niet iets waar de gemiddelde Mexicaan zich graag mee vergeleken ziet worden”, aldus De Klaplopers, die hun actie kracht bijzetten in de carnavalsoptocht die zaterdagmiddag door Turfgat trok.

Vechtdal