Volledig scherm
© Shutterstock

Vechtdal Wonen hoeft ‘compleet doorgedraaide’ buurman niet uit huis te zetten

Doet Vechtdal Wonen voldoende met de klachten van een man uit Dedemsvaart die naar eigen zeggen naast een ‘compleet doorgedraaide’ buurman woont? Voorlopig wel, oordeelde de rechtbank in Zwolle vanmiddag.

De bewoner van de Wilhelminastraat in Dedemsvaart meldde in maart 2018 voor het eerst dat hij veel overlast van zijn buurman heeft. Het schreeuwen en schelden gaat tot op de dag vandaag door, bleek donderdag tijdens een kort geding. 

De bewoner klaagde echter niet zijn buurman, maar verhuurder Vechtdal Wonen aan. Want die moet in zijn ogen ingrijpen. De overlast is ingrijpend. ,,Mijn buurman schreeuwt niet een beetje, hij is compleet doorgedraaid.’’ Zo zou hij glasscherven over de schutting gooien, komt hij intimiderend over en laat hij drugsgebruikers binnen. 

‘Vieze nazi’

Het gaat om een bewoner die kennelijk eerder in Hardenberg veel overlast veroorzaakte. ,,Het probleem is simpel van daar naar Dedemsvaart verplaatst’', zei advocaat Gerard Kornet. Zijn cliënt is voor ‘vieze nazi’ uitgemaakt. De bewoner was soms dagen weg terwijl zijn hond de hele buurt bij elkaar blafte en de stoep was een racebaan voor de opgevoerde scooter van de man. De eis was simpel: de buurman moet weg en daar moet de woningcorporatie voor zorgen.

Raadsvrouw Özlem Demirkol benadrukte echter de inspanningen van Vechtdal Wonen. De overlastgevende buurman wilde best met de klager om tafel, zoals de corporatie voorstelde. Maar de klager wilde dit niet. Omdat de klachten bleven aanhouden, ook nadat de ambulante zorg voor de bewoner ophield, is in juli een vrijwillige gedragsaanwijzing ondertekend. In dat contract staat dat als de overlast blijft aanhouden, de bewoner zijn woning uit moet.

‘Niet de makkelijkste buurman’

,,Maar ik vrees dat deze rechtszaak te vroeg komt’', zei de voorzieningenrechter in alle eerlijkheid. Want als Vechtdal Wonen nu naar de rechter stapt met het verzoek meneer uit zijn woning te zetten, gaan ze die zaak verliezen, zei ze. Al begreep de rechter ook dat de klager naast ‘bepaald niet de makkelijkste buurman van Nederland’ woont.

Een poging van de rechter om beide partijen om tafel te krijgen, mislukte. Dus deed ze na afloop van de zitting donderdagmiddag meteen mondeling uitspraak. Met de gedragsaanwijzing heeft Vechtdal Wonen aangetoond op te treden. En naast de klacht van die ene bewoner ligt er maar één klacht van de andere buurman van de overlastgever. Dat is voor nu te weinig. Daarom wees de rechter het verzoek af.

Vechtdal