Volledig scherm
Rioolwaterzuiveringsinstallaties zoals deze bij Den Haag verbruiken veel energie. © ANP PHOTO/Lex van Lieshout

Vechtstromen zet zonnevelden bij zuiveringen in Dedemsvaart en regio

Waterschap Vechtstromen wil bij tien zuiveringslocaties een zonneveld realiseren. Daarvoor moet dit jaar een bedrag tot maximaal tien miljoen euro geïnvesteerd worden. Het waterschap zuivert op 23 rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi) in Noordoost Overijssel, Twente en Zuidoost Drenthe het afvalwater van circa 830.000 inwoners. Het neerzetten van zonneparken is technisch en economisch haalbaar in onder meer Dedemsvaart, Coevorden, Den Ham en Vroomshoop. 

Vechtstromen wil volgend jaar veertig procent van het eigen energieverbruik duurzaam opwekken. Dat wil het waterschap bereiken door diverse initiatieven, zoals de uitbreiding van de Energiefabriek in Hengelo waar energie wordt opgewekt uit zuiveringsslib van alle rwzi's. Daarnaast moeten zonnevelden worden gerealiseerd bij tien waterzuiveringen. Uit een recente haalbaarheidsstudie bleek dat het economisch interessant is om de eigen energievoorziening voor die waterzuiveringen met behulp van zonnepanelen te verduurzamen.

Haalbaarheid

Dat onderzoek is uitgevoerd door adviesbureau Ekwadraat, dat alle tien door Vechtstromen beoogde locaties onderzocht op eventuele obstakels die realisering zouden kunnen hinderen, zoals bomen, ondergrondse persleidingen en hoogteverschillen in het terrein. Ook werd per locatie de economische haalbaarheid bekeken in een zogeheten businesscase. Op basis van dat onderzoek vielen twee locaties af en werden twee andere toegevoegd. Zonnevelden kunnen aangelegd worden bij de rwzi's in Dedemsvaart, Coevorden, Den Ham, Vroomshoop, Vriezenveen, Almelo (twee locaties), Rijssen, Haaksbergen en Oldenzaal.   

Vergunningen

Het waterschap kan in totaal 10,2 hectare zonnepark neerzetten, zo becijferde Ekwadraat. Met deze hectares aan zonnepanelen kan ruim 7,4 megawatt aan stroom worden opgewekt (7,4 miljoen kilowattuur per jaar). Daarvan kan het waterschap 66 procent zelf gebruiken op deze tien locaties, de resterende stroom kan aan het openbaar elektriciteitsnet geleverd worden. Met uitzondering van Den Ham zijn voor alle zonnevelden de benodigde vergunningen al verstrekt. Op 27 februari buigt het algemeen bestuur zich over dit voorstel van het dagelijks bestuur van Vechtstromen. 

Energiefabriek

Het waterschap wil ook investeren in de uitbreiding van de Energiefabriek bij de waterzuivering in Hengelo. Daarvoor trekt Vechtstromen in totaal 31,5 miljoen euro uit. Eind vorig jaar had het waterschap die uitbreiding al aanbesteed, maar dat viel duurder uit als gevolg van de aantrekkende economie waardoor leveranciers met hogere offertes kwamen. Daarom moet het algemeen bestuur een extra krediet van anderhalf miljoen euro voor die uitbreiding uittrekken, bovenop de dertig miljoen die al beschikbaar was gesteld. Dankzij de Energiefabriek, waar zuiveringsslib van alle waterzuiveringen van Vechtstromen wordt verwerkt, kan de rwzi in Hengelo het afvalwater energieneutraal zuiveren en op termijn zelfs energie leveren aan bedrijven en burgers in de omgeving. Eind 2019 moet de Energiefabriek helemaal klaar zijn en dan wordt hier jaarlijks 16 miljoen kilowattuur elektriciteit geproduceerd. Daarvan wordt zo'n 6 miljoen kWh gebruikt voor het zuiveren van afvalwater en de overige 10 miljoen kWh voor het elektriciteitsnet, wat goed is voor het stroomverbruik van circa 3500 huishoudens.

Vechtdal