Volledig scherm
Technisch rechercheurs deden sporenonderzoek op de plek aan de Haandrik waar de dode man werd aangetroffen © Frank Uijlenbroek

Verdachte bekent doodschieten van vriend in Holtheme

De man die wordt verdacht van de dodelijke schietpartij in Holtheme, bij Hardenberg, was bevriend met het slachtoffer. Hij heeft bekend dat hij zijn vriend afgelopen maart heeft omgebracht. Dat zegt Judith Kwakman, de advocaat die de 29-jariger verdachte Daniël de V. bijstaat.

Hoewel de politie eerder bekendmaakte dat De V. net als slachtoffer Ahmed Alkanany uit Coevorden kwam, blijkt hij afkomstig uit Holsloot. Volgens Kwakman heeft hij een volledige bekentenis afgelegd. Over het motief van het doodschieten van zijn vriend wil de Asser advocaat niks kwijt. ,,In Coevorden wordt druk  gespeculeerd dat het misdrijf met drugs te maken had, maar ik kan wel zeggen dat dat niet zo is.”

Zwaargewond

De 28-jarige Alkanany werd op de avond van 4 maart zwaargewond in de berm naast een auto gevonden tussen Holtheme en De Haandrik, tussen Coevorden en Holtheme. Hij werd gevonden nadat De V. zich had gemeld bij het politiebureau in de stad. Alkanany overleed ter plekke.

Omdat niemand opendeed op het moment dat hij zichzelf wilde melden, schoot De V. ook nog een paar keer op het gebouw aan de Krimweg. Agenten kwamen op het geluid af en hielden hem aan. Hij vertelde toen zelf over de schietpartij bij Holtheme. Tegen zijn advocaat heeft de man uit Holsloot gezegd dat hij elke straf die de rechtbank hem oplegt, zal accepteren.

Strafzaak

Morgen is de eerste pro-formazitting in de strafzaak bij de rechtbank in Zwolle. Daar zijn Kwakman en haar cliënt niet bij. De advocate heeft geen onderzoekswensen. Aanvankelijk stond de inhoudelijke rechtszaak 11 september gepland, maar die vindt nu 20 november plaats. Kwakman: ,,Terwijl het onderzoek deze zomer al klaar is. Jammer dat het zo lang duurt.”

Vechtdal