Volledig scherm
Voor vrachtverkeer geldt al sinds 2003 een tolheffing. © ANP

Verzet Hardenberg tegen Duits tolplan

HARDENBERG - Burgemeester Peter Snijders: "Het is een slecht plan dat niet hoort bij de gedachte van vrij verkeer van mensen en goederen."

De gemeente Hardenberg sluit aan bij het verzet van gemeenten in Twente en de Achterhoek tegen de invoering van tol op de Duitse wegen. "Het is een slecht plan", zegt burgemeester Peter Snijders onomwonden, "dat niet hoort bij de gedachte van vrij verkeer van mensen en goederen."

Grens over
Want als de tolheffing doorgaat dan is de grens passeren om benzine te tanken en te winkelen of om naar de befaamde kerstmarkten te gaan ineens niet meer mogelijk zonder een vignet. En ook voor de lokale transportbedrijven heeft het financiële gevolgen. Nu heeft Snijders al wel vernomen dat na de eerste heftige Nederlandse protesten – tot op regeringsniveau – het plan wat is afgezwakt door onze oosterburen.

Lager tarief
"Voor pendelaars en toeristen die maar kort gebruik maken van het Duitse wegenet schijnt er een lager tarief te komen, maar iedere belemmering van vrij verkeer is er een teveel." Het heeft volgens Snijders ook een nadelige invloed op de economie, iets dat bijvoorbeeld zijn collega Michael Sijbom onlangs ook naar voren bracht. De burgemeester van Losser loopt voorop in het verzet en krijgt steeds meer steun, ook nu vanuit Hardenberg.

Maar ook in de Duitse grensstreek zijn de lokale autoriteiten niet blij. Samen hielden ze dit jaar een actie met autostickers met daarop de tekst 'Für die Region, Gegen die Maut' (voor de regio, ten de tol). Ook tekenden tientallen burgemeesters van gemeenten aan weerszijden van de grens een petitie waarin de Duitse verkeersminister werd opgeroepen te stoppen met het tolplan.

College
Tijdens de dinsdagavond gehouden vergadering van de gemeenteraad riep CDA-fractievoorzitter Martijn Breukelman het college op om in verzet te komen. "Het heeft grote gevolgen voor het vrije vervoer en raakt daarmee ook de werkgelegenheid in de grensstreek", aldus Breukelman. Daarom riep hij het college op zich aan te sluiten bij Twentse initiatieven tegen de tolheffing. Breukelman werd op zijn wenken bediend met de toezegging dat Hardenberg dit doet binnen het grensoverschrijdende samenwerkingsverband Euregio. Daar staat het volgende week op de agenda.

Ook in Europa is met argusogen naar het plan gekeken, maar de Duitse verkeersminister liet deze week weten te verwachten dat de laatste plooien snel worden gladgestreken en dat EU hem nog deze maand groen licht geeft. Zijn plan is om de tolheffing pas over een jaar concreet in te voeren.

Vechtdal